Linkovi

Završen sastanak dela avganistanske opozicije - 2001-10-25


Govornici su tokom dvodnevne konferencije uèestano osudjivali vladajuæi Taliban i teroristrièke napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama. No, u isto vreme, odluèno su tražili da se što pre okonèa saveznièko bombardovanje Avganistana tvrdeæi da je došlo vreme za politièko rešenje krize. Oni strahuju da bi kampanja bombardovanja mogla dovesti do brzog napredovanja snaga Severnog saveza koji se bori protiv Talibana. Prema reèima Vakila Akbarzaija, jednog od organizatora konfernecije:

“Ne bi trebalo da bude žurbe, prenagljenosti. Ne bi trebalo da damo mesta još jednom vojnom preuzimanju vlasti koje bi produžilo neizvesnost u Avganistanu.“

No, kritièari sastanka u Pešavaru ukazuju da je Avganistan u stvari malo zastupljen na tom sastanku. Mnogi takodje vide taj skup kao slabo prikriveni pokušaj Pakistana i Zapada da proguraju svoje vidjenje buduæeg Avgaistana. Ni bivši kralj ni Severni savez nisu imali svoje zvaniène predstavnike na sastanku. Izostale su takodje vodje koje su i dalje povezane sa Talibanom. No, ljudi okupljeni na sastanku u Pešavaru su izrazili uverenje da mogu ujediniti narod i ukazali da æe prognani kralj Mohamed Zahir Šah igrati veliku ulogu. Prema reèima Vakila Akbarzaija:

“ Plan je da smo vrlo sreæni što imamo kralja Zahira Šaha kao šefa države, što omoguæuje uslove za stvaranje prelazne vlade sa širokim zastupanjem svih Avganistanaca. “

Delegati su se složili da sazovu Loju Džirgu ili Veliki Savet da bi pomogao u osnivanju prelazne vlade. Plemenski starešina Kazi Mohamed Amin Vakad je proèitao sapoštenje o tome pred okupljenima u kome je naveo da je Loja Džirga najbolji naèin da se uspostavi mir. U saopštenju se takodje apeluje za saradnju Ujedinjenih nacija i Organizacije islamskih država.

Nekoliko stotina demontranata, medju kojima je bilo mnogo avganistanskih izbeglica upisanih u verske škole, pokušalo je da domaršira do konferencijske dvorane. Demonstranti su optužili uèesnike sastanka da su agenti Amerike i zapadnog sveta. Pakistanska policija je zaustavila demonstrante koji su se ubrzo mirno razišli posle nekoliko napetih trenutaka. Mnogi su, medjutim, ukazali da možda neæe ostati miroljubivi dugo i da su voljni da odu u Avganistan i pomognu u borbi na strani Talibana.

XS
SM
MD
LG