Linkovi

Federalni istražni biro  - terorizam - 2001-10-24


Direktor Federalnog istražnog biroa je rekao na sastanku amerièke konferencije gradonaèelnika da nema dokaza koji povezuju nedavne napade antraksom sa teroristièkim aktima od 11. septembra:

”U ovom trenutku nije jasno da li je nekoliko potvrdjenih sluèajeva antraksa bilo motivisano organizovanim terorizmom. Medjutim, ti napadi su jasno imali za cilj da se teroriše zemlja koja je veæ bila izložena napadima,“ rekao je Maler.

Mada gospodin Maler nije mogao da iskljuèi dalje teroristièke napade na amerièkom tlu, on je rekao da njegova agencija èini sve sto može da ih spreèi. Takodje je istakao da Federalni istražni biro ulaže nastojanja bez presedana da istraži napade 11. septembra kao i sluèajeve zaraženosti antraksom.

”Svaki moguæi resurs koji je postojao je iskorisæen,“ kaže Maler. ”Svaka osoba koja je mogla biti iskorisæena je angažovana. Sada imamo preko sedam hiljada pripadnika FBI-ja koji rade na tome, a to znaèi da je angažovan jedan od svaka èetiri naša agenta. Istražujemo sav moguæi dokazni materijal. Prikupili smo - ponekad radeæi na kolenima - iz ruševina i blata, na mestu nesreæe, više od 3700 komada dokaznog materijala. To je verovatno najveæi i najsveobuhvatniji napor u našoj istoriji.“

Vlasti istražuju sluèajeve antraksa u Njujorku, Nju Džersiju, na Floridi i ovde u Vašingtonu. Dva poštanska službenika ovde u Vašingtonu i službenik jednog tabloida na Floridi su umrli od pluænog antraksa. Sekretar za zdravstvo i socijalne usluge Tomi Tompson se takodje obratio gradonaèelnicima amerièkih gradova i pružio im uveravanja da njegova agencija èini sve što može da odgovori na pretnju antraksom. On je saopštio da æe zajednicama koje su suoèene sa napadima antraksom odmah biti odobrena sredstva u vrednosti od tri miliona dolara.

”Ta sredstva æe ubrzati aktivnu budnost u otkrivanju i potvrdjivanju sluèajeva antraksa. Te akcije æe pomoæi da se poboljšaju naše sposobnosti povodom u oblasti zdravstva,“ rekao je on.

Gospodin Tompson je rekao da vlada takodje nabavlja dodatne kolièine antibiotika protiv antraksa kao i 300 miliona doza vakcine protiv velikih boginja tokom predstojeæih meseci kako bi mogla da efikasnije leèi žrtve bio-teroristièkih napada. Mada su velike boginje - veoma zarazna i smrtonosna bolest - iskorenjene pre više decenija, funkcioneri strahuju da bi teroristi mogli ponovo da izazovu njeno širenje.

XS
SM
MD
LG