Linkovi

Intervju sa sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom - 2001-10-24


D.R.: Stvari napreduju onako kako se i oèekivalo. Ali, bitno je sve to staviti u širi kontekst: ne radi se samo o vojnoj akciji veæ i o aktivnostima u domenu reda i zakona. Na globalnom nivou uhapšeno je nekoliko stotina ljudi, u toku su intenzivne obaveštajne aktivnosti, zamrzavaju se sredstava teroristièkih mreža. Vojne operacije su samo deo veæih napora i obuhvataju aktivnosti koje su odvijaju i javno i tajno. Na TV ekranima vidimo bombardovanje ciljeva; ali ne vidiomo druge stvari koje se dešavaju na terenu.

G.A.: Da li smo danas bliže hvatanju Osame bin Ladena nego pre tri nedelje kad su poèele vojne operacije?

D.R.: Ne znam kako da definisem “bliže“. Cilj je ostvaren kada se do cilja stigne, a sve što prethodi tome je neizvesnost. Svakako, ulažemo napore da zagorèamo život Al Kaidi i talibanskom vodjstvu, što znaèi da su prisiljeni da paze kuda se kreæu i šta rade. Naš je cilj da razbijemo tu teroristièku mrezu i spreèimo da ubija nedužne ljude. Treba naglasiti da ništa nemamo protiv avganistanoskog naroda, bilo koje vere, bilo koje zemlje. Avgansitanski narod je takodje žrtva talibanskog režima i Al Kaide.

G.A.: Želimo li Osamu bin Ladena živog ili mrtvog? Koja opcija se smatra boljom?

D.R.: Cilj je suoèavanje sa teroristima, teroristièkim mrežama i zemljama koje im pružaju utoèište širom sveta. Al Kaida je primer teroristièke mreže koja ima 50 do 60 æelija u 50 do 60 razlièitih zemalja. To je ogroman problem. Da bin Ladena sutra više ne bude, problem æe i dalje postojati, kao i naš zadatak da se sa problemom uhvatimo u koštac. On je samo jedan od vodja, a Al Kaida ima mnoge kljucne ljude.

G.A.: Pakistanski predsednik general Mušaraf je pružio indikacije da bi želeo obustavu vojnih aktivnosti tokom predstojeæeg Ramadana koji poèinje sredinom novembra. Da li je to nešto sto uzimate u obzir?

D.R.: Važno je imati na umu osetljivosti i interese niza zemalja u tom regionu. Svakako, Pakistan je pružio izuzetnu podršku i pomoæ u borbi protiv terorizma... S druge strane, medjutim, istorija vrvi od sluèajeva da su se, tokom ramadana i drugih islamskih praznika, muslimani borili kako medjusobno tako i sa nemuslimanima, da su o ramadanu zapoèinjali ratove. Isto tako je oèevidno da se Al Kaida i talibani ne zaustavljaju tokom ramadana. Nekoliko proteklih godina bez prestanka se bore protiv raznih plemena u regionu... Iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, sve dok su teroristi nesputani, oni ugrožavaju ljude ne samo u našoj zemlji nego i širom sveta. Obavezni smo da odgovorimo na te opasnosti. Smatram da je jako važno da zaustavimo teroriste pre nego što upotrebe još moænija sredstva kojih, oèevidno, mogu domoæi. Ne smemo posustajati.

G.A.: U svetlu operacija specijalnih jedinica pre nekoliko dana i izgleda da æe biti još operacija na terenu u Avganistanu, Amerikanci æe brinuti zbog moguæih žrtava medju amerièkim vojnicima. Vi i drugi zvaniènici kažete da æe to biti dugotrajna vojna kampanja i ne predvidjate vremenske okvire. Brinete li da æe opasti javna podrška tim operacijama ukoliko bude žrtava?

D.R.: Ne. Brinem zbog gubitka života jer su to divni momci i devojke koji svoj život stavljaju na kocku za dobrobit amerièkog naroda. Ali, podrška amerièkog naroda æe ostati èvrsta... Veæ smo izgubili na hiljade života. Ili æe Sjedinjene Države pristati da budu izložene teroru, da menjaju svoj naèin života, odreknu se slobode i sposobnosti da normalno funkcionišu, ili æemo ovu bitku preneti tamo gde su teroristi. Moramo uraditi ovo drugo. Da li æe biti mrtvih? Sigurno. Veæ su nastradala dva mlada vojnika. Da li æe ih biti još? Sigurno! Ovo je opasna operacija. Možda æe još života biti izgubljeno u Sjedinjenim Državama kao rezlutat teroristièkih napada. Izbor je da manjamo naš život ili da menjamo život terorista. Ovo drugo jednostavno moramo uèiniti.

G.A.: S jedne strane vodite vojnu kampanju, a s druge Sjedinjene Države se okreæu buduænosti neke nove vlade u Avganistanu. Da li su te dve strari na nekin naèin kontradiktorne?

D.R.: Kao prvo, ne radi se samo o Sjedinjenim Državama; desetine i desetine zemalja pomažu i ovim antiteroristièkim naporima. U pravu ste, Avganistan bi trebalo da bude u boljem stanju kada sve ovo prestane nego što je bio na poèetku operacije. U stvari, takoreæi je nemoguæe da bude u gorem stanju nego pre. Talibani æe biti uklonjeni. Al Kaida æe biti uklonjena. To je samo pitanje vremena. Ne znam koliko dugo æe to trajati. A kad oni nestanu, njihovo mesto æe preuzeti neko drugi, i možemo biti apsolutno sigurni da æe biti bolje. Mnoge zemlje žele da pomognu, mnogi - kao i mi - žele da pruže humanitarnu pomoæ. Ali, na kraju krajeva, ljudi koji žive u Avganistanu æe sami morati da odluèe kakvu vladu žele da imaju. A tu nema propisane formule. Nisam dovoljno mudar da bih znao kako oni treba da formulišu vladu koja æe voditi njihovu zemlju. Niko to ne zna. Sjedinjene Države i druge zemlje æe pokušati da pomognu; i želimo im da uspeju. Ali, naš neposredan zadatak jeste da se iz Avganistana odstrane Al Kaida i talibani, da se, istovremeno, avganistanskom narodu pruži humanitarna pomoæ, i da se stvori stabilna situacija u kojoj æe Avganistanci imati vremena da odluèe kakav sistem žele da imaju.

XS
SM
MD
LG