Linkovi

Britanija spremna da šalje trupe u Avganistan - 2001-10-22


Britanski sekretar za odbranu Džefri Hun je jutros na britanskom radiju izjavio da kopnene snage britanske armije èekaju naredjenja da udju u Avganistan.

”Oduvek smo govorili da su britanske kopnene trupe jedna od opcija. Za sada nisu donete nikakve specifiène odluke, ali nema sumnje da mi istražujemo sve moguænosti. U svakom sluèaju, oni æe biti spremni ako takva odluka bude doneta.“

Jedan predstavnik britanskog premijera Tonija Blera je izjavio da Britanija vodi detaljne razgovore sa Sjedinjenim Državama o upotrebi regularnih britanskih trupa u Avganistanu. Vojni struènjaci kažu da male grupe britanskih komandosa veæ neko vreme operišu u Avganistanu na zadacima prikupljanja obaveštajnih podataka. Sekretar Hun je nagovestio da bi vojna strategija mogla da se promeni zbog nastupanja zime:

”Oduvek smo shvatali i govorili da æe dolazak zime imati uticaja na vojne operacije. To je nešto što svako ko je prouèavao istoriju Avganistana mora da uzme u obzir. Ali te odluke æe morati da se donose u vezi sa vojnim operacijama. Upotreba odredjene vrste oružanih snaga, okolnosti u kojima deluju - sve to æe biti odredjeno na osnovu saveta najboljih vojnih struènjaka.“

Britanski sekretar za odbranu je takodje rekao da æe odluka o moguæoj obustavi borbi tokom muslimanskog svetog meseca Ramadana biti doneta na osnovu vojne procene tekuæe situacije.

XS
SM
MD
LG