Linkovi

Jaser Arafat u poseti Britaniji - 2001-10-15


Jaser Arafat i Toni Bler su se na konferenciji za štampu posle jednoipoèasovnih razgovora založili za oživljavanje mirovnog procesa na Bliskonm istoku, dok je Arafat pozvao na neodložnu obnovu pregovora sa Izraelom. Arafat je izjavio da cilj tog procesa treba da bude stvaranje palestinske države, èiji bi glavni grad bio istoèni Jerusalim, i koja bi živela u miru i bezbedno sa svojim susedom, Izraelom. Jaser Arafat je odbacio pokušaje osumnjièenog teroriste Osame bin Ladena da se palestinska stvar poveže sa prošlomeseènim napadima u Sjedinjenim Državama, rekavši: “Naša pravedna stvar se ne sme mešati sa ciljevima i metodama koje su nepravièni, kao ono što se nedavno desilo u Sjedinjenim Državama”.

Premijer Bler je izjavio da je došao trenutak za oživljavanje mirovnog procesa i kraj krvoproliæa na Bliskom istoku. Na pitanje kakav pritisak se može primeniti da bi se izraelski premijer Ariel Šaron privoleo na pregovore sa Arafatom, britanski premijer je odgovorio: “Amerikanci i drugi razradjuju razne ideje. Bez da sada ulazim u detalje, želim da izrazim uverenje da je moguæe pokrenuti mirovni proces sa mrtve taèke. Ali, za to je potrebna politièka volja”.

Toni Bler se usredsredjuje na bliskoistoèni mirovni proces u širim okvirima svojih nastojanja da se oèuva podrška arapskog sveta kontrateroristièkoj kampanji na èijem se èelu nalaze Sjedinjene Države, a koja ukljuèuje vojne akcije protiv bin Ladenove teroristièle mreže i talibanskog režima u Avganistanu. Brintski premijer je prošle nedelje posetio Egipat i Oman, a sutra æe se u Londonu sastati sa jordanskim kraljem Abdulom.

XS
SM
MD
LG