Linkovi

Pismo kontaminirano antraksom upuæeno i lideru sentaske veæine, Tomu Dešlu - 2001-10-15


Portparol amerièke policije na Kapitolu, poruènik Den Nikols, izjavio je da su nadležni pozvani da ispitaju pismo ubrzo pošto je jutros otvoreno: “Prvi testovi na licu mesta su bili pozitivni na antraks. Da bismo to proverili, uradili smo i drugi test, koji je takoðe bio pozitivan na antraks.”

Poruènik Nikols je objasnio da æe dalji testovi biti izvršeni u jednom vojnom pogonu u državi Merilend. Lekar službe na amerièkom Kapitolu je saopštio da svi za koje se zna da su bili u kontaktu sa pismom primaju antibiotike. Meðutim, senator Dešl je rekao da još nije jasno koliki je broj od 40 èlanova osoblja njegove kancelarije u to vreme mogao da doðe u dodir sa pismom: “Zabrinut sam za svoje službenike. Veoma se brinem za svakoga od njih. To su nedužni ljudi koji su se našli u situaciji sa kojom nemaju nikakve veze. Vrlo sam, vrlo razoèaran i ljut.”

Senator Tom Dešl je rekao da je razgovarao o ovom incidentu i sa drugim kongresnim liderima. Od 11. septembra i teroristièkih napada u Njujorjku i Vašingtonu, javljeno je o desetak sluèajeva antraksa u Sjedinjenim Državama. Jedna zaražena osoba je umrla. Federalni istražitelji istražuju sluèajeve u Floridi, Njujorku i Nevadi.

XS
SM
MD
LG