Linkovi

Pomen žrtvama u Njujorku i Vašingtonu - 2001-10-11


Tužni zvuk vojnièke trube se, ton po ton, odbijao od zidova Pentagona i preletao preko reke Potomak da bi se èuo èak do Vašingtona. Predsednik Buš je stojao u stavu mirno, sa desnom rukom položanom na srce, a sa njim i hiljade drugih koje su pristustvovale pomenu poginulima pri udaru otetog aviona u zgradu Sekretarijata za odbranu. Medju prisutnima su bili èlanovi porodica poginulih, spasioci, politièari, pešadinci, mornari i vazduhoplovci - visoke starešine i obièni vojnici amerièkih oružanih snaga. Po jasnom danu, istom onakvom kakav je bio kada su teroristi izvršili napad, predsednik Buš je žmirkao na suncu, ali njegovo lice je odavalo èvrstinu i rešenost.

TAPE

”11. septembra, velika tuga je zahvatila našu zemlju. Iz te tuge rodila se velika odluènost.“

NARR: Predsednik je ponudio utehu porodicama žrtava. Ali njegove reèi, upuæene onima koji su odgovorni za delo koje je odnelo te žrtve, bile su tvrde. On je rekao da su samoubilaèki otmièari ”poginuli uzalud“ i obeæao da æe Amerika iskoristiti svako sredstvo koje joj je na raspolaganju da trijumfuje u kampanji protiv terorizma širom sveta.

”Danas, mi smo nacija koju je probudilo zlo terorizma i koja je rešena da ga uništi. Taj posao je zapoèeo onog trenutka kada smo napadnuti i trajaæe sve dok pravda ne bude zadovoljena.“

Gospodin Buš je rekao da su amerièke oružane snage odgovorile na taj izazov spokojno i hrabro. Hiljadama okupljenih na prostoru ispred Pentagona on je rekao da æe oružane snage dobiti sve što im je potrebno.

”Naš cilj je pravedan i vredan žrtvovanja. Naša zemlja je srèana, èvrsta u svom opredeljenju, nadahnuta svom hrabrošæu ranije prikazanom. Naš èas æe kucnuti i mi æemo nadvladati.“

Prisutni na pomenu nisu mogli da vide duboku brazgotinu u jednoj od stranica Pentagona, gde su teroristi udarili, odnevši sa sobom skoro dve stotine života. Sveèanost je održana sa druge strane zgrade. Ali videlo se da je ta strašna slika urezana duboko u svest svih prisutnih. Dok su slušali govore - mahali su amerièkim zastavicama, stojali u stavu mirno dok su svirane himne, i pažljivo brisali suze.

XS
SM
MD
LG