Linkovi

Pentagon o napadima na Avganistan - 2001-10-09


Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je da su pocetni americki udari na piste, protivavionska postrojenja i druge ciljeve bili tako uspesni da americki avioni nisu vise suoceni sa ozbiljnim opasostima.

”Verujemo da smo sada u stanju da vrsimo napade 24 sata dnevno ako to zelimo,“ rekao je Donald Ramsfeld.

Sekretar za odbranu Ramsfeld i nacelnik zdruzenog generalstaba americkih oruzanih snaga, general Ricard Majers, pokazali su novinarima fotografije ostecenih pista, unistenih postrojenja za lansiranje raketa zemlja-vazduh, i razrusenog teroristickog logora za obuku. Donald Ramsfeld je izjavio da vojna kampanja protiv teroristicke mreze Al Kaida i njenih pobornika u redovima talibana dobro napreduje. Medjutim, on je ponovo odbio da ista kaze o tome da li se americke kopnene snage pripremaju za ulazak u Avganistan. Sekretar za odbranu je izjavio da u redovima americkih snaga nema ranjenih i poginulih.

Sto se tice pogibije cetvorice avganistanskih civila, u zgradi Ujedinjenih nacija u Kabulu, sekretar Ramsfeld je izjavio da ne poseduje informacije o tome i da ne moze da potvrdi da li su pomenuta cetvorica nastradali od americkog oruzja ili u vatri koja je otvarana sa terena. Americki sekretar za odbranu je izrazio zaljenje zbog gubitka zivota i podsetio na hiljade ubijenih u proslomesecnim teroristickim napadima u Njujorku i Vasingtonu. Prema njegovim recima, zivoti neduzih ljudi su i dalje u opasnosti, sve dok se svet ne obracuna sa teroristima. A iskorenjivanje teroristickih mreza nije lak zadatak, zakljucio je americki sekretar za odbranu.

XS
SM
MD
LG