Linkovi

Reakcija Rusije na vazdušne napade - 2001-10-09


Predsednik Putin je izjavio da su teroristi u Avganistanu napravili pogrešnu procenu i da æe sada snostiti posledice. Govoreæi o, kako je rekao, užasavajuæim napadima na Sjedinjene Države, ruski predsednik je rekao da su teroristi svojim akcijama postigli to da su ujedinili svet protiv sebe. Putin je dodao da takvi “kolosalni gubici ne mogu da budu ignorisani i da ne mogu da prodju bez adekvatnog odgovora”.

Ruski pedsednik je rekao da - ako su terorisiti možda bili u stanju da manevrišu izmedju razlièitih centara moæi u prošlosti, sada to neæe moæi da uèine. Putin je govorio na nacionalnoj televiziji sinoæ posle sastanka sa vodeæim èlanovima vlade. U medjuvremenu je izvešteno o borbama izmedju talibanskih snaga i Severnog saveza na tri mesta na severu Avganistana u blizini granice sa Tadžikistanom. Severni savez je juèe saopštio da se sprema za važnu ofanzivu èiji ciljevi bi izmedju ostalih trebalo da budu i glavni grad Kabul i regionalni centar Mazar-i-Šarif.

Danas je bivša sovjetska republika Tadžikistan saopštila da je otvorila svoj vazdušni prostor za misije amerièkih borbenih aviona u Avganistanu. Tadžikistan, koji ima granicu dugu 1300 kilometara sa Avganistanom, takodje je saopštio da æe amerièkim snagama omoguæiti korišæenje svojih vazduhoplovnih baza ukkoliko to bude potrebno. Prošle nedelje susedni Uzbekistan je dao Sjedinjenim Državama dozvolu da koriste vazdušni prostor za humanitarne misije.

Britanski ministar za odbranu Džef Hun stigao je danas u Moskvu u jednodnevnu posetu radi razgovora sa svojim kolegom, Sergejom Ivanovom. Britanski premijer Toni Bler je boravio u Moskvi prošle nedelje i razgovarao sa predsednikom Putinom o akcijama u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG