Linkovi

Reagovanja u Pakistanu - 2001-10-08


Oko èetiri hiljade demonstranata zapalilo je u znak protesta zbog amerièkih vojnih napada nekoliko zgrada u gradu na severozapadu zemlje, Kveti. Pakistanska policija koristila je suzavac i pucala bojevom municijom u vazduh da bi razbila demonstracije. Pristalice Talibana, vodeæeg pokreta u Avganistanu, izašli su na ulice i u drugim velikim gradovima, ukljuèujuæi pakistansku prestonicu, Islamabad.

Demonstranti u Islamabadu su uzvikivali anti amerièke slogane i osuðivali pakistanskog predsednika generala Perveza Mušarafa zato što je omoguæio amerièke napade. Miting je održan, uz oštre mere bezbednosti, nedaleko od zvaniène rezidencije predsednika Mušarafa. Lokalni verski lideri, kao što je Gani Rašid, apelovali su na demonstrante da se pripreme za rat protiv Sjedinjenih država i njihovih graðana: “Sada æemo poèeti sveti rat protiv Amerikanaca. Od svakog Amerikanca ce biti zatraženo da napusti Pakistan. I oni koji su saveznici Amerike, treba da napuste nasu zemlju. U suprotnom, smatrali bismo da smo u ratu sa takvim ljudima, mislili bismo da su naši neprijatelji.

Demonstrant Muhamed Usman kaže da bi u sluèaju da u amerièkim napadima strada mnogo civila u Avganistanu, to prouzrokovalo još nasilnije proteste u Pakistanu i drugim muslimanskim zemljama: “Ljudi ovde su vrlo glasni. Govore da æe ubijati, i slièno…Ali, realnost je da ovde postoji-amerièko raspoloženje i o tome je u stvari reè. Ako stvari izmaknu kontroli, onda znate, Bog nek nam je u pomoæi.

Predsednik Mušaraf je izjavio da je njegova vlada preduzela ozbiljne mere da situaciju drži pod kontrolom. On kaže da su oni koji agituju protiv akcije SAD-a u manjini: “Ogromna veæina podržava našu odluku. Ima nekih ekstremista koji pokušavaju da agituju. Siguran sam da æe to moæi da se kontroliše i da æemo se suoèiti sa problemima ukoliko nastanu”.

Na konferenciji za novinare koju je prenosila nacionalna televizija, general Mušaraf podržao je amerièke udare, rekavši da je talibanskim liderima dato dovoljno vremena da predaju osumnjièenog teroristu Osamu bin Ladena i tako izbegnu napade.

XS
SM
MD
LG