Linkovi

Zaustavljeno isticanje iz naftovoda na Aljasci - 2001-10-07


Ekipe za vanredne situacije na Aljasci uspele su da zapuše rupu od metka u glavnom naftovodu u toj državi, kroz koju je u protekla tri dana iscurelo više od milion litara nafte. Ekološke ekipe su uspele da specijalnim usisivaèem usisaju više od 300 hiljada litara nafte, ali struènjaci kažu da æe biti potrebne godine da se sanira ekološka šteta u okolini izliva. Oko hektar tundre je natopljen naftom. Izliv se dogodio na oko 120 kilometara severno od grada Ferbanksa.

U medjuvremenu, vlasti su u vezi sa pucanjem u naftovod, u èetvrtak, uhapsile 37-godišnjeg lokalnog stanovnika Danijela Luisa i optužile ga za krivièni prekršaj, vožnju pod uticajem alkohola, agresivno ponašanje i kršenje propisa o držanju i upotrebi vatrenog oružja.

Ošteæeni naftovod transportuje naftu pod visokim pritiskom i njime prolazi skoro jedna petina nafte proizvedene u Sjedinjenim Državama, odnosno oko milion barela dnevno. Naftovod je dug skoro hiljadu i 300 kilometara. Posle probijanja, nafta iz cevi je isticala brzinom od skoro devet litara u sekundi. Funkcioneri kažu da izliv nafte, po svemu sudeæi, nije ozbiljnije ugrozio netaknutu prirodu Aljaske, premda su ga opisali kao jedan od najgorih u 25-godišnjoj istoriji naftovoda. Posle prošlomeseènih teroristièkih napada obezbedjenje naftovoda je pojaèano.

XS
SM
MD
LG