Linkovi

Diplomatske inicijative u borbi protiv terorizma - 2001-10-04


Jedan visoki funkcioner Bušove administracije bi mogao uskoro u Rimu da se sastane sa svrgnutim avganistanskim kraljem Zahirom Šahom. Rièard Has æe biti najviši funkcioner administracije koji æe se sastati sa izgnanim monarhom otkada je njegovo ime izbilo u prvi plan kao odgovor na pitanje ko bi mogao da zameni vladajuæi pokret Taliban. Taj razgovor biæe sastavni deo onoga što predstavnik Državnog sekretarijata Rièard Bauèer naziva tekuæim nastojanjima da se održi kontakt sa nizom avganistanskih frakcija.

”Veoma smo zainteresovani za njegove ideje, kao što smo zainteresovani za ideje drugih,“ rekao je Rièard Bauèer.

Svrgnuti avganistanski kralj, koji od 1973. godine živi u izgnanstvu, izrazio je spremnost da se vrati u svoju zemlju, ako avganistanski narod to bude tražio.

U drugom razvoju dogadjaja, predsedavajuæi senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, senator Džozef Bajden, je posle razgovora sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom o proširivanju humanitarne pomoæi avganistanskom narodu, nesumnjivo ukazao na to da su dani vladavine talibanskog pokreta u Avganistanu odbrojani, ukoliko ne preda Osamu bin Ladena.

”Diskutovali smo i razgovarali u širokim potezima pomoæ koja je veæ na putu avganistanskom narodu, izbeglièke logore u okolnim zemljama i u samom Avganistanu, kao i potrebu da se sastavi jedna široka kolicija, verovatno pod mandatom Ujedinjenih nacija, sa našom snažnom podrškom, èim se sprovede akcija da se eliminišu Osama bin Laden i njegovi saradnici, što verujem da æe se dogoditi,“ rekao je senator Bajden.

NATO je saopštio da su mu stavljeni na uvid jasni i ubedljivi dokazi da je bin Ladenova mreža odgovorna za prošlomeseène napade na Njujork i Vašington, iako Bušova administracija tek treba da ih stavi na uvid javnosti. Pakistan je saopštio da još uvek nije sasvim ubedjen.

U medjuvremenu, amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je na trodnevnom putu, tokom koga æe obiæi nekoliko kljuènih muslimanskih država, ukljuèujuæi Saudijsku Arabiju. Saudijska vlada još uvek nije javno objavila da li æe dozvoliti amerièkim oružanim snagama da koriste svoje vazduhoplovne baze u toj zemlji za sprovodjenje napada, ukoliko vojna akcija bude zapoèeta. Juèe je državni sekretar Kolin Pauel rekao novinarima samo to da je veoma zadovoljan podrškom koju je Rijad ponudio.

XS
SM
MD
LG