Linkovi

Arapske zemlje i borba protiv terorizma - 2001-10-03


Bušova administracija navodi da arapske vlade nude podršku u objavljenom ratu protiv terorizma. Ali, javno, veæina predstavnika arapskih vlada po dolasku u Vašington oprezno odgovara na amerièki poziv da se pridruže meðunarodnoj koaliciji koja bi mogla da preduzme vojnu akciju protiv islamske vlade u Avganistanu koja štiti okrivljenog teroristu Osamu bin Ladena. Ali ni jedna od arapskih zemalja nije javno ponudila pomoæ u trupama, što su mnoge uèinile u toku rata u Zalivu, poèetkom prošle decenije.

Lideri Saudijske arabije, Jordana i Egipta bore se sa islamskim pokretima u svojim zemljama koji se protive vezama sa Sjedinjenim državama i njihovoj podrsci Izraelu. To je možda razlog zašto arapski emisari koji kruže od Stejt departmenta do Bele kuæe, žele da raspolažu jasnim dokazima protiv odgovornih za teroristièke napade ovog meseca pre nego što ikakva vojna akcija bude razmatrana. Iako Turska nije deo arapskog sveta, ona je Nato saveznik i muslimanska zemlja, i poslednja u nizu zemalja koje su pokazale solidarnost sa Sjedinjenim državama. Ministar inostranih poslova Ismail Džem složio se da dozvoli amerièke vojne letove u turskom vazdušnom prostoru, ali je naglasio da svet ne bi trebalo da gleda na bilo koju akciju protiv Avganistana kao na napad na Islam: “Teroristi nemaju religiju. Potpuna je glupost nazivati jednu ili drugu teroristièku organizaciju i misliti na Muslimane, ili islamski terorizam ili jevrejski terorizam ili hrišæanski terorizam.”

Iako je Egipat jedan od najveæih primalaca amerièke pomoæi i jedan od najbližih arapskih saveznika Amerike, ta zemlja je protiv bilo kakve prenagljene akcije koja bi mogla da ugrozi civile. Ministar inostranih poslova Ahmed Maher: “Mi verujemo da æe Sjedinjene države, kao zemlja koja veruje u pravdu i zakon, reagovati samo uz jake dokaze i siguran sam da imaju snažne argumente protiv odgovornih koji su poèinili ovaj užasan zloèin. “

Govoreæi preko prevodioca, ministar inostranih poslova Saudijske arabije, Saud Al Fejsal rekao je prošle nedelje novinarima u Beloj kuæi da æe bilo koja amerièka akcija koja ide preko privoðenja navodnih terorista pravdi, dodatno iskomplikovala odnose sa islamskim svetom: “Ova borba protiv terorizma trebalo bi da bude voðena principom privoðenja izvršilaca, njihovog identifikovanja i izvoðenja pred lice pravde. Ni u kom smislu ona ne sme slediti ciljeve terorista i stvoriti nepremostivi jaz izmeðu zapadnog i islamskog sveta. “

U svakoj prilici Bušova administracija je insistrirala na tome da islamski svet ne vidi bitku protiv terorizma i možda avganistanske vlade, kao rat protiv islamske religije. I kao što administracija ukazuje, sve je u tome da se islamske vlade pridruže progonu svake teroristièke organizacije na globalnom nivou.

XS
SM
MD
LG