Linkovi

SAD ponovo pozvale Taliban da preda Osamu bin Ladena - 2001-10-01


Taliban je saopštio da želi da pregovara o sudbini Osame bin Ladena. Šef osoblja Bele kuæe, Endru Kard (Andrew Card) je odbacio tu moguænost: “Rekli smo talibanskoj vladi šta treba da preduzme. Treba da preda Osamu bin Ladena i sve operativce iz njegove organizacije Al-Kaida. Talibani moraju da prestanu da pružaju utoèište, u kojem teroristi mogu slobodno da se kreæu i uvežbavaju svoja zloèinaèka dela.”

U emisiji tv mreže Foks, Endru Kard je oštrim reèima okarakterisao talibanski pokret i rekao da ga - ukoliko nastavi da pomaže teroristima - treba ukloniti sa vlasti. No, Kard nije izrièito rekao da je amerièki cilj da obori talibanski režim: “Ne bavimo se izgradnjom države, nego iskorenjivanjem terorizma u svetu i osiguranjem da nijedna zemlja ne bude mesto na kojem se teroristi oseæaju lagodno i dobijaju pomoæ”.

Kard je jedan funkcionera administracije koji su bili gosti u juèerašnjim amerièkimh informativnim televizijskim programima. Sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld (Donald Rumsfeld), na programu televizijske mreže En-Bi-Si (NBC) je izrazio sumnju u taènost najnovijeg talibanskog saopštenja: “Prošlo je svega nekoliko dana otkako su rekli da ne znaju gde se nalazi Osama bin Ladin. Stoga nemam razloga da verujem u bilo šta što kaže neki talibanski predstavnik”.

XS
SM
MD
LG