Linkovi

Treba li menjati amerièku odbrambenu doktrinu? - 2001-09-27


Ajvan Ilend se pre svega zalaže za radikalno smanjenje amerièkog angažmana u regionalnim konfliktima i shodno tome vojnog prisustva u regionima koji nisu od vitalnog znaèaja za Sjedinjene Države, posebno u današnjem svetu u kome, kako kaže, ne postoji izgledi za skoru pojavu zemlje sa hegemonistièkim ambicijama:

“Neka naši bogati saveznici u svakom od regiona preuzmu teret bezbednosti,“ kaže Ajvar Ilend. ”U Evropi, na primer, Francuska, Nemaèka, Britanija i Italija imaju veæi bruto dohodak od Rusije. Pored toga postoji i šira regionalna organizacija, odnosno Evropska Unija, koja može da nosi zadatak obezbeðivanja stabilnosti na tom kontinentu. Ukoliko bi regionalni saveznici zaista preuzeli takvu dogovornost, Sjedinjene Države bi mogle da se povuku, da tako kažem, na drugu liniju odbrane. Takoðe treba istaæi da su mali izgledi da se u sledeæih 20 do 30 godina pojavi zemlja sa hegemonistisèkim ambicijama, kao što su bile nacistièka Nemaèka i Sovjetski Savez. I, bez obzira na galamu da su Kina i Rusija potencijalni rivali, one to nisu. Kineska vojska se modernizuje samo periferno i veoma usporeno, dok je ruska vojska i dalje u stanju raspadanja, sto æe se nastaviti još dugi niz godina. “

Osvræuæi se na dugotrajnost balkanske krize Ilend je rekao:

“Evropljani neæe nikada ništa preduzeti ukoliko ih Sjedinjene Države uvek budu spašavale. Mora se postaviti pitanje da li je ta kriza od takve važnosti za Sjedinjene Države da one moraju da uèestvuju u borbama. Evropljani su mnogo bliži tom problemu, bolje ga poznaju i ukoliko ga nevoljno rešavaju možda ne treba ništa ni preduzimati”. Kontra-admiral amerièke mornarice Judžin Kerol se takoðe osvrnuo na pitanje regionalizacije bezbednosti u svetu, posebno u Evropi:

“Evropa kao zajednica ima drugu po velièinu ekonomiju na svetu, stoga verujem da moze da se brine o perifernim problemima kao što je Balkan. Evropi zaista ne preti nikakav veliki rat. Postoje neredi, èak nasilje, pogotovo na Kosovu i u Makedoniji, ali Evropljani su sasvim sposobni da sa tim izaðu na kraj.” Kontra-admiral Kerol se osvrnuo i na sadašnju strategiju amerièke odbrane, za koju kaže da je skupa i prevaziðena jer su amerièke odbrambene snage organizovane, opremljene i obuèavane za konflikte kakav je bio Drugi svetski rat:

“Prema sadašnjoj strategiji, naše vojne snage su rasporeðene po svetu u vreme mira kako bi pokazale amerièku vojnu moæ i politièku spremnost zemlje da, ako je potrebno, ratuje,“ kaže kontra-admiral Kerol. ”Cilj takve strategije je da se predupredi potencijalno nasilje i utice na stabilizaciju u regionima sveta, kao i da se pokaze globalna vojna i politièka dominacija Sjedinjenih Država. Ukratko, Sjedinjene Države imaju doktrinu sile iz Drugog svetskog rata. Ta je strategija prevaziðena, preskupa i, što je najgore, nije nikakva odbrana protiv terorizma. Naprotiv, Sjedinjene Države imaju takvu vojnu nadmoæ nad ostalim svetom da teroristièki akt preostaje kao jedini odgovor.“

Kontra-admiral Judžin Kerol je zakljuèio da su Amerikanci, ironijom sudbine, ovih dana ustanovili da nisu bezbedni na sopstvenom tlu, iako je njihova zemlja u posthladnoratovskom periodu na svoje odbrambene snage potrošila 3 biliona dolara.

XS
SM
MD
LG