Linkovi

Nove mere bezbednosti u amerièkom vazdušnom saobraæaju - 2001-09-27


Predsednik putuje u Èikago gde æe se sastati sa zaposlenima u avio-kompanijama koje su teško pogodile teroristièke otmice. I avio-prevoznici i proizvodjaèi aviona najavili su velika zatvaranja radnih mesta kao i smanjenja broja letova, posle tih napada. Da bi pomogao amerièkim avio-kompanijama da prebrode nagli pad broja putnika, Kongres je odobrio paket finansijske pomoæi od 15 milijardi dolara. Ali to neæe promeniti stanje ukoliko se veæi broj putnika ne bude ponovo odluèio da leti avionima. U juèerašnjoj izjavi gospodin Buš je rekao da bi želeo da uveri amerièke gradjane da je letenje bezbedno.

”Sutra æemo se pozabaviti bezbednošæu na aerodromima kao i drugim merama, u pokušaju da uverimo amerièku javnost da je bezbedno leteti,“ rekao je predsednik Buš. ”Brine me da je ovaj užasni incident ubedio mnoge Amerikance da ostanu kod kuæe, a jedan od kljuèeva za oporavak privrede biæe vitalnost avio-prevoznièke industrije,“ rekao je on.

Amerièki predsednik je rekao da æe objaviti niz mera za podsticanje poverenja u amerièke avio-prevoznike. Funkcioneri administracije kažu da bi te mere mogle da obuhvate prisustvo naoružanih federalnih službenika na skoro svim domaæim letovima, pooštravanje metoda pregleda putnika na aerodromima i ojaèanje konstrukcije pilotskih kabina u avionima.

XS
SM
MD
LG