Linkovi

Antiamerièke demonstracije u Kabulu - 2001-09-26


Demonstranti su bacali kamenice na napuštenu zgradu amerièke ambasade i uništili amerièki grb na zgradi, dok je nekoliko vozila zapaljeno. Pripadnici talibanske milicije su kasnije obuzdali požar. Amerièka ambasada u Kabulu je napuštena veæ godinama – znatno pre nego što je Taliban preuzeo vlast 1996. godine. Današnje demonstracije predstavljaju najveæi izliv antiamerièkog raspoloženja u Kabulu otkako su SAD postavile zahtev da Taliban izruèi Osamu bin Ladena, glavnog osumnjièenog za teroristièke napade u SAD, u kojima je poginulo više od šest hiljada ljudi. U medjuvremenu, borbe na severu Avganistana su se intenzivirale otkako su Sjedinjene Države poèele da jaèaju svoje snage u regionu radi moguæe odmazde za teroristièke napade na amerièkom tlu. Èlanovi vladajuæeg pokreta Taliban su saopštili da su njegove snage ponovo zauzele važnu oblast na severu zemlje, koju su, ranije ove nedelje, preoetele snage opozicionog Severnog saveza. Teško je potvrditi detalje o borbama u tom podruèju, pošto u njemu nema nezavisnih posmatraèa. Antitalibanske snage su ponudile pomoæ Sjedinjenim Državama ukoliko odluèe da preduzmu vojnu akciju protiv teroristièkih ciljeva u Avganistanu. Strah od moguæeg amerièkog napada naterao je desetine hiljada Avganistanaca da napuste svoje domove kako se ne bi zatekli u središtu vojnih operacija. UN su saopštile da bi gotovo milion Avganistanaca moglo da izbegne u Pakistan koji za sada odbija da otvori svoju granicu. Abas Sarfaraz je pakistanski ministar za pitanja izbeglica: “U ovom trenutku - imajuæi u vidu postojeæu situaciju, ne postoji plan da se granica otvori. Medjutim, ukoliko siatuacija u Avganistanu postane nepodnošljiva, ukoliko dodje do napada na Avganistan, onda bismo iz èisto humanitarnih pobuda razmotrili pitanje otvaranja granice”.

Pakistanski funkcioneri su zatražili pomoæ od medjunarodne zajednice u iznosu od 122 miliona dolara kako bi mogli da se suoèe sa izbeglièkom krizom. Pakistan je poprimio ulogu kljuènog aktera u antiteroristièkoj kampanji koju predvode Sjedinjene Države zato što je jedina zemlja koja i dalje održava diplomatske odnose sa Talibanskim pokretom. Medjutim, predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova, Riaz Mohamed Kan, ponovio je danas da se njegova zemlja neæe pridružiti vojnoj akciji protiv Avganistana: “Pakistan ne može da se pridruži niti æe se ikad pridružiti bilo kakvoj vojnoj akciji protiv vlade ili naroda Avganistana. U pogledu borbe protiv terorizma, Pakistan je punopravni èlan medjunarodne zajednice. Mi bismo takodje želeli da talibanska vlada reaguje na zahteve medjunarodne zajednice”.

Pakistan je obeæao punu podršku kampanji za hvatanje teroristièkog vodje Osame bin Ladena koji živi u Avganistanu i uživa zaštitu Talibana. Lideri Pakistana su saopštili da ne nameravaju da prekinu diplomatske odnose sa Talibanom kao što su uèinili Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, istièuæi da bi nastavljanje dijaloga sa ovim islamskim pokretom moglo da pomogne da se predupredi vojna konfrontacija.

XS
SM
MD
LG