Linkovi

Amerièki zvaniènici ne veruju Talibanu - 2001-09-23


U današnjim televizijskim intervjuima, èlanovi amerièke administracije su odbacili ideju da je Osama bin Laden nestao i da Taliban ne zna gde se on nalazi. Sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, je to ovako rekao.

RAMSFELD: “Èinjenica je da Taliban zna gde se nalazi organizacija Al Kaeda, a to što oni kažu da ne znaju jednostavno nije uverljivo.”

Amerièke trupe se gomilaju u regionu dok se SAD pripremaju za vojnu akciju, nakon što je Taliban odbio da izruèi Bin Ladena. Amerièki zvaniènici su Osmu bin Ladena imenovali kao glavnog osumnjièenog za teroristièke napade u Njujorku i Vašingtonu. Administracija predsednika Buša se zarekla da æe Bin Ladena i njegovu organizaciju Al Kaeda privesti pravdi.

Donald Ramsfeld je izjavio da æe amerièki cilj da smrvi mrežu Al Kaeda zahtevati dugotrajne medjunarodne - vojne, diplomatske i privredne napore širokog spektra. U današnjem nastupu u programu televizijske mreže A-B-C, državni sekretar Kolin Pauel je rekao da u svojim naporima da uhvate Bin Ladena i unište organizaciju Al Kaeda, SAD ne smatraju neophodnim da Taliban bude uklonjen sa vlasti.

PAUEL: “Bin Laden i njegova organizacija su u velikoj meri povezani sa vladajuæim Talibanom. Nadamo se da æe rukovodstvo Talibana da se osvesti i shvati da to sve nije vredno da bi ga èuvali u zemlji. Moraæemo da vidimo kako æe Taliban odluèiti da reši ovo pitanje, a mi nastavljamo pripreme za ovu akciju. Za sada ne mogu da kažem da je jedan od ciljeva vlade SAD da ukloni Taliban ili da se na vlast dovede novi režim.”

Kolin Pauel je rekao da æe SAD uskoro biti u moguænosti da sa saveznicima podele dokaze kojima raspolažu, a koji povezuju Osamu bin Ladena sa napadima na Svetski Trgovinski Centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je inaèe danas potvrdio da je Vašington izgubio kontakt sa jednom bespilotnom letelicom, ali je dodao da sumnja u izjavu Talibana da je letelica – oborena.

RAMSFELD: “SAD su izgubile kontrolu, kako bih rekao, nad bespilotnom letelicom. U pogledu kontrole takvih letelica, to se dešava s vremena na vreme. Nemamo nikakav razlog da verujemo da je došlo do obaranja, kako izveštava štampa.”

Neki talibanski zvaniènici su juèe saopštili da je oboren jedan amerièki špijunski avion - nad severnom provincijom Samangan.

XS
SM
MD
LG