Linkovi

Makedonija - parlament - 2001-09-22


Tvrdokorni poslanici u Sobranju onemoguæili su usvajanje mirovnog sporazuma kada su glasanjem odbacili deo paketa reformi. Do sada su samo tri od 15 amandmana preliminarno usvojena sa neznatnom veæinom glasova. Sada je na tajnom glasanju èetvrti amandman odbaèen sa samo jednim glasom razlike. Prema tom amandmanu, odredba Ustava kojom se pravoslavna vera proglašava zvaniènom verom u Makedoniji, trebalo je da bude zamenjena odredbom u kojoj se ravnopravno pominju i muslimanska i katolièka zajednica. Pošto Sobranje neæe zasedati preko vikenda politièki lideri æe sprovoditi konsultacije o tome kako nastaviti. Jedan opozicioni politièar je rekao da je stranka VMRO, kojoj pripada makedonski premijer, glasanjem protiv pomenutog amandmana namerno zaustavila proces. Ali on je rekao da tim glasanjem amandman nije definitivno odbaèen i da bi mogao da bude izglasan kada se poslanici budu javno izjašnjavali o njemu. Isti politièar je rekao da odugovlaèenjem ratifikacije mirovnog sporazuma Makedonci takodje odlažu i održavanje donatorske konferencije, od koje se oèekuje da donese milione dolara za rekonstrukciju i druge vrste pomoæi od medjunarodne zajednice.

Još dosta toga je ostalo da se uradi pre nego što paket reformi, oko koga su se politièki lideri dogovorili prošlog meseca, bude stupio na snagu. Kada tekuæi niz preliminarnih glasanja bude završen, èitav sporazum mora da dobije dvotreæinsku veæinu, uz posebno izglasavanje amnestije za pobunjenièke borce. Medjutim, tvrdokorni poslanici prete da æe pokrenuti raspravu o nekim odredbama sporazuma u pokušaju da ih ublaže, jer tvrde da isuviše idu u prilog makedonskim Albancima. Gerilci Oslobodilaèke nacionalne armije uzvraæaju da bi bilo kakve izmene u poslednjem trenutku znaèile povratak na rat.

U medjuvremenu, osmoro ljudi je uhapšeno u vezi sa ubistvom jednog britanskog padobranca, 27. avgusta, koji je služio u NATO-ovoj misiji prikupljanja pobunjenièkog naoružanja. Svi uhapšeni su maloletnici iz okoline Skoplja, optuženi da su sa jednog nadvožnjaka bacili komad betona i tako ubili vojnika koji je u džipu prolazio putem ispod mosta.

XS
SM
MD
LG