Linkovi

NATO podržava SAD u borbi protiv terorizma - 2001-09-20


Zamenik amerièkog državnog sekretara, Rièard Armitidž (Richard Armitage), je obavestio saveznike u NATO-u o istrazi prošlonedeljnih teroristièkih napada u Njujorku i Vašingtonu, ali je dodao da Sjedinjene Države ne traže pomoæ saveznika u ovom trenutku. Kako javlja iz Brisela dopisnik Glasa Amerike, Rodžer Vilkison (Roger Wilkison), generalni sekretar NATO-a je izjavio da su svi saveznici rešeni da pomognu Sjedinjenim Državama u iskorenjivanju terorizma:

Rièard Armitidž je izjavio da nema specifiène zahteve za èlanice NATO-a u ovom trenutku. Njegova uloga je, kako je rekao, bila da obavesti èlanice NATO-a o tekuæoj istrazi napada i obavesti Severnoatlanski savez o nastojanjima Bušove administracije da oformi koaliciju za borbu protiv medjunarodnog terorizma: ”Došao sam ovde da razmenim informacije, da razgovaram o velikoj koaliciji, koju predsednik Buš pokušava da oformi i istaknem – veoma dramatièno – da je ovo globalni rat protiv terorizma. On nije ogranièen samo na Avganistan”.

Amerièki funkcioneri izdvajaju Avganistan zbog toga što pruža utoèište Osami Bin Ladenu, militantu rodjenom u Saudijskoj Arabiji za kojeg amerièki funkcioneri kažu da je glavnii osumnjièeni u prošlonedeljnim napadima. Medjutim, funkcioneri NATO-a su saopštili da još nije doneta odluka o ulozi koju bi Severnoatlanski savez mogao da igra u bilo kojoj vojnoj operaciji. Armitidž je primetio da svaka èlanica NATO-a može da doprinese borbi protiv terorizma, bez obzira da li je u pitanju pružanje informacija ili obezbedjenje diplomatske ili ekonomske podrške potezima Sjedinjenih Država protiv osumnjièenih terorista. Generalni sekretar NATO-a, Džordž Robertson (George Robertson), je rekao da su saveznici danas potvrdili svoju spremnost da pomognu Sjedinjenim Državama u borbi protiv medjunarodnih terorista: “Èitav NATO, kao i pojedini saveznici, rešen je da kolektivno doprinese u saradnji sa drugim èlanicama medjunarodne zajednice ovoj, možda dugoj i nadamo se uspešnoj borbi protiv terorizma.

Rièard Armitidž je zahvalio NATO-u zbog toga što se posle napada u Njujorku i Vašingtonu pozvao na odredbu sporazuma o zajednièkoj odbrani. U toj odredbi je specifièno navedeno da napad na jednog saveznika treba da se smatra napadom na sve, ako se dokaže da je potekao iz inostranstva. Zamenik amerièkog državnog sekretara Armitidž je ukazao da su gradjani svih osim tri, od ukupno 19 èlanica NATO-a, izgubili zivot u prošlonedeljnim napadima.

XS
SM
MD
LG