Linkovi

Predsednik Buš: Rat protiv terorizma nije rat protiv Muslimana - 2001-09-19


Megavati Sukarnoputri je na èelu najmnogoljudnije muslimanske zemlje sveta. Tim povodom predsednik Buš je u razgovoru sa njom rekao sledeæe: “Gospodjo predsednice, mislim da sam jasno rekao da rat protiv terorizma nije rat protiv Muslimana, kao što nije ni rat protiv Arapa. To je rat protiv zlih ljudi, koji vrše zloèine nad nedužnim ljudima”.

Prilikom razgovora sa indonežanskom predsednicom, predsednik Buš je rekao da terorizam ne poznaje granice. On je dva puta istakao da æe zemlje sveta doprineti u borbi protiv terorizma na razlièite naèine: “Neke zemlje neæe imati problema da otvoreno podrže naše akcije, neke æe želeti da to uèine tajno, neke æe želeti da pruže infomacije, dok æe druge pružiti samo finansijsku pomoæ. Ja to razumem”.

Predsednik Buš je izjavio da Sjedinjene Države prikupljaju što je moguæe više dokaza kako bi obezbedile èvrste razloge za akciju protiv onih koji su odgovorni za prošlonedeljne napade na Svetski trgovinski centar i Pentagon. On je još jednom pozvao talibanske vladare Avganistana da predaju Saudijskog militanta Osamu bin ladena, kojeg je amerièka administracija identifikovala kao glavnog osumnjièenog za napade: “Svako ko pruža utoèište teroroistima treba da strahuje od Sjedinjenih Država i preostalog dela slobodnog sveta. Svako ko pruža utoèište teroristima i ko podstièe terorizam biæe smatran odgovornim”.

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je ranije odbacio ideje o pregovorima sa Talibanom. Flajšer je rekao da je vreme da Taliban predje sa reèi na dela.

XS
SM
MD
LG