Linkovi

Francuska pruža punu podršku - 2001-09-19


Predsednik Buš je doèekao francuskog lidera u Ovalnom kabinetu radi razgovora i radne veèere o izgradnji medjunarodne koalicije za borbu sa terorizmom. Gospodin Buš je rekao da su Sjedinjene Države i Francuska ujedinjeni protiv onih koji ugrožavaju slobode.

”Administracija ima èvrst cilj i odluènost da dostigne taj cilj, a to je da okupi svet u kampanji za pronalaženje terorista, za njihovo isterivanje iz jama, njihovo hvatanje i izvodjenje pred sud. Nemam ni trunke sumnje da nam sa Francuska pridružuje u ovoj, najvažnijoj kampanji,“ rekao je predsednik Buš.

Predsednik Širak je prvi šef neke države koji se sastaje sa gospodinom Bušom od prošlonedeljnih teroristièkih napada u kojima je razoren Svetski trgovinski centar u Njujorku. Francuski lider je rekao da to nisu bili napadi samo na Sjedinjene Države veæ i na ceo svet. On je podržao amerièka nastojanja u borbi protiv terorizma, ali se uzdržao da to nazove ratom:

”Ne znam da li bi trebalo da upotrebljavamo reè rat,“ rekao je predsednik Širak, ”ali mogu da kažem da smo sada suoèeni sa konfliktom potpuno drugaèije prirode.“ Francuski predsednik je rekao da teroristi koji su izvršili napade nastoje da unište ljudska prava i ljudsko dostojanstvo. On je dodao da se mora uèiniti sve kako bi se, u potpunoj solidarnosti sa Sjedinjenim Državama, eliminisao terorizam. U izgradnji medjunarodne koalicije predsednik Buš nastoji da jasno stavi do znanja da to nije borba protiv islama ili arapskog sveta. On kaže da su neprijatelji oni koji koriste nasilje protiv nedužnih civila, a da to èine zato što mrze slobode za koje se Amerika bori.

”Važno je znati da ovo nije kampanja protiv islama,“ rekao je predsednik Buš. ”Ovo nije kampanja protiv arapskog sveta. Ovo je kampanja protiv terorista. Ovo je kampanja protiv onih koji èine zlo i mrze slobode. Dobio sam, a siguran sam da je i Žak dobio, snažne izraze solidarnosti od vlada na Bliskom istoku.“

Predsednikova nastojanja na izgradnji koalicije protiv terorizma nastavljaju se danas, sastancima sa predsednicom Indonezije i ministrima za inostrane poslove Rusije i Nemaèke. Amerièki predsednik æe se sutra sastati sa britanskim premijerom Tonijem Blerom.

XS
SM
MD
LG