Linkovi

Predsednik Buš u poseti Islamskom centru u Vašingtonu - 2001-09-18


Predsednik Buš je nastojao da pruži uveravanja Amerikancima muslimanske vere da neæe tolerisati rasistièke napade u odgovor na prošlonedeljne teroristièke akte u Vašingtonu i Njujorku, rekavši da je Amerika objavila rat terorizmu, a ne Islamu.

Predsednik Buš se sastao sa liderima Muslimanskog amerièkog društva u Vašingtonu i rekao da prava amerièkih Muslimana treba da budu zaštiæena od anti-islamskih oseæanja kao posledice prošlonedeljnih teroristièkih napada. On je takodje rekao da Amerikanci treba da shvate da Islam nije religija nasilja: “Ti akti nasilja protiv nedužnih ljudi narušavaju osnovna naèela islamske vere. Važno je da moji sunarodnici to shvate”.

On je rekao da teroristi koji su napali Ameriku ne predstavljaju Islam. Oni, prema njegovim reèima, predstavljaju zlo i rat. Predsednik je istakao da amerièki Muslimani žale za poginulima u teroristièkim napadima, kao i ostali Amerikanci, i da vole Ameriku i slobodu koju ona predstavlja, kao i on sam. Federalni istražni biro istražuje oko 40 prekršaja, motivisanih verskom netrpeljivošæu, protiv Amerikanaca arapskog porekla, posle prošlonedeljnih napada. Predsednik Buš je rekao da anti-islamski napadi ne predstavljaju bolju stranu Amerike, veæ najgoru stranu èoveèanstva.

XS
SM
MD
LG