Linkovi

Britanija takodje smatra da je Osama bin Laden glavni osumnjièeni u teroristièkim napadima u SAD - 2001-09-18


Britanski ministar inostranih poslova Dzek Strou izjavio je da obaveštajna sluzba te zemlje ima nezavisnu procenu o tome ko stoji iza teroristièkih napada na SAD. Strou je za britanski radio rekao da se London slaže sa Vašingtonom u tome da sumnja mora pasti na saudijskog teroristu Osamu Bin Ladena i njegove sledbenike: “Jedno je sada jasno, ne samo prema onome što tvrde Sjedinjene Drzave, veæ i prema proceni naših obaveštajnih izvora, Osama bin Laden i njegova organizacija su prvi osumnjièeni za ovu neèuvenu teroristièku akciju i oni moraju biti zaustavljeni kako ne bi organizovali takve napade u buduænosti, koji ce se sigurno odigrati ukoliko ne budu onemoguæeni”.

Strou je uporedio trenutnu situaciju sa kubanskom krizom iz 1962. Godine: “Smatram da je za ljude moje generacije ili starije ovo možda potencijalno najopasnija situacija još od vremena kubanske krize iz ranih 60-tih, a za mnogobrojne mladje ljude, mislim da je ovo jedan od najozbiljnijih i najstrašnijih trenutaka”.

Strou je pohvalio napore Pakistana u pokusaju da ubedi Avganistan da izruèi bin Ladena, koji negira svoju umešanost u napade na Sjedinjene Države. Ministar unutrašnjih poslova Britanije odbio je da prokomentariše vreme eventualnog napada na Avganistan u sluèaju da se Bin Laden ne preda.

XS
SM
MD
LG