Linkovi

Reagovanja na Bliskom istoku - 2001-09-17


Egipatski predsednik Hosni Mubarak je izjavio da æe podržati - kako je doslovno rekao – “veoma oštru akciju” Sjedinjenih Država, kao odgovor na teroristièke napade u Njujorku i Vašingtonu.

Mubarak je amerièkoj televizijskoj mreži N-B-C doslovno izjavio – citiramo – “Kažnjavanje onih koji su poèinili zloèin je obaveza i osveta mora da bude veoma proraèunata” – završen citat. Ipak, egipatski predsednik je upozorio da ne bi trebalo prebrzo donositi zakljuèke u pogledu poèinilaca. Mubarak je potvrdio da æe Egipat – kada istraga bude pozitivno utvrdila identitet napadaèa – stati iza Sjedinjenih Država.

Mustafa Feki, èlan Egipatskog parlamenta i zamenik predsednika Komiteta za inostrane poslove, izneo je lièno upozorenje Sjedinjenim Državama – u pogledu uzvraæanja silom na teroristièke napade. Feki je predoèio da Sjedinjene Države najpre moraju da dobiju saglasnost meðunarodne zajednice.

“Meðunarodna legalnost je veoma važna”, rekao je Mustafa Feki, “ili æe se koristiti kao izvinjenje, ili opravdanje, osveta pod kišobranom suprotstavljanja terorizmu, bez obzira što se radi o plemenitom cilju èuvanja ljudske vrste od mraènih opasnosti koje joj prete.”

U meðuvremenu, pet dana posle terora prošlog utorka, ekstremna organizacija šiitskih muslimana, “Hezbola”, izdala je svoje prvo saopštenje povodom napada. U saopštenju koje je faksirano agenciji “Asošijeted pres”, organizacija navodi da žali zbog gubitka života nedužnih ljudi, ali dodaje da je razlog za mržnju na tom nivou – kako se istièe – opresivna politika Vašingtona na svim stranama sveta. “Hezbola” je upozorila Vašington da ne koristi prošlonedeljne napade za, kako je reèeno, agresiju i terorizam - pod izgovorom da im se suprotstavlja.

Amerièki Državni sekretarijat je svojevremeno stavio organizaciju “Hezbola” na spisak teroristièkih organizacija osumnjièenih za izvoðenje serije bobaških napada i otmica tokom petnaestogodišnjeg graðanskog rata u Libanu, koji je poèeo 1975.

XS
SM
MD
LG