Linkovi

Pakistan æe zatražiti od Avganistana da protera Osamu Bin Ladena - 2001-09-17


Pakistan upuæuje u Avganistan zvaniènu delegaciju - na razgovore sa vladajuæim pokretom Taliban, koji pruža utoèište ekstremisti Osami Bin Ladenu. Kako iz Islamabada javlja dopisnik Glasa Amerike Ajaz Gul, pakistanska delegacija æe možda zatražiti od Talibana da predaju èoveka koga je amerièka administracija imenovala kao glavnog osumnjièenog za teorirstièke napade prošlog utorka.

Portparol Pakistanske vlade, general-major Rašid Kureši, saopštio je da æe delegacija veæ sutra otiæi u Kandahar, ali nije hteo da otkrije razloge za ovu posetu. Ipak, izvori iz Pakistanske vlade kažu da æe delegacija zahtevati da Talibani, u roku od tri dana, proteraju Osamu Bin Ladena kako ne bi došlo do velikog osvetnièkog napada na Avganistan. Amerièki predsednik Buš je Osamu Bin Ladena nazvao glavnim osumnjièenim za teroristièke napade u Njujorku i Vašingtonu i obeæao je “sveobuhvatni” napad na terorizam. Talibani insistiraju da je Osama Bin Laden nedužan i da æe nastaviti da ga štite kao gosta svoje zemlje. Talibanske vodje su obnovile upozorenje da æe uzvratiti ako bilo koja od okolnih zemalja pomogne SAD u sluèaju napada na Avganistan.

Pakistan, koji se granièi sa Avganistanom, obeæao je da æe saradjivati sa Sjedinjenim Državama prilikom uzvraæanja na katastrofalne teroristièke napade na amerièke objekte. Pakistansko rukovdostvo još nije saopštilo kakve korake æe preduzeti ako se Vašington odluèi da napadne siljeve u Avganistanu. Ministar inostranih poslova Pakistana je juèe rekao novinarima da njegova zemlja neæe uèestvovati u medjunarodnoj vojnoj operaciji van teritorije Pakistana. SAD su, prema izveštajima, od Pakistana tražile saglasnost da se koriste njegovim vazdušnim prostorom, da zatvori granice prema Avganistanu i da preseèe snabdevanje Talibana gorivom. Osama Bin Laden je, u medjuvremenu, ponovio da nije umešan u teroristièke napade u Njujorku i Vašingtonu. U izjavi koju je prenela avganistanska novinska agencija – Avganistanska islamska štampa – èije sedište je u Pakistanu, Bin Laden je rekao da je lojalan talibanskom lideru muli Muhamedu Omaru, koji mu je zabranio da èini takve strani sa avganistanske teritorije.

XS
SM
MD
LG