Linkovi

FBI o dosadašnjem toku istrage - 2001-09-15


Amerièki sekretarijat za pravosuðe je objavio imena 19 osoba za koje istražitelji veruju da su u utorak oteli èetiri putnièka aviona kojima su izvršili teroristièke napade. Svih 19 imena ukazuju da se radi o osobama sa Bliskog istoka. Kako izveštava novinar Glasa Amerike Greg Flakus, zvaniènici pokušavaju da doðu do više informacija od osoba koje su poznavale nekog od otmièara. Na zajednièkoj konferenciji za novinre Sekretar za pravosuðe Džon Eškroft i direktor Federalnog istražnog biroa Robert Miler su rekli da je nastavkom istrage ustanovljeno da je postojao još jedan otmièar.

“Juèe smo rekli da je u otmicama aviona uèestvovalo 18 osoba,“ rekao je Robert Miler. ”Sada znamo da je postojao i 19. za koga je istragom ustanovljeno da je verovatno bio jedan od otmièara aviona koji je poleteo sa vašingtonskog aerodroma Dalas. Prema tome, nastavkom istrage raste naše samopouzdanje, raste stepen uverenja da je ta osoba bila u avionu, i da je to ista osoba koja se nalazi na spisku putnika“.

Direktor FBI-ja Robert Miler je rekao da istražitelji još uvek ispituju one koji su bili u kontaktu sa 19-oricom otmièara u nadi da æe doæi do više podataka. Sekretar za pravosuðe Eškroft je rekao da FBI ima spisak od stotinak osoba koje bi mogle da svojim informacijama pomognu istrazi. Ovaj spisak je podeljen i drugim službama za sprovodjenje zakona. Amerièki sekretar za pravosuðe je apelovao na javnost za pomoæ u istrazi, pozivajuæi sve koji imaju informacije o devetnaestorici sa spiska da se jave Federalnom istražnom birou. Direktor FBI-a Miler je rekao da su pronaðene obe crne kutije iz aviona koji je udario u zgradu Pentagona, sa podacima o letu i snimkom poslednjih 30 minuta razgovora u pilotskoj kabini. Miler je meðutim odbio da iznese bilo šta o informacijama dobijenim iz crnih kutija.

U istrazi o ovonedeljnim teroristièkim napadima u Njujorku i Vašingtonu uèestvuje 4 hiljade agenata amerièkog Federalnog istražnog biroa i tri hiljade raznih struènjaka. Policija svih amerièkih država kao i iz nekoliko stranih zemalja takoðe pomaže u istrazi.

XS
SM
MD
LG