Linkovi

Sjedinjene Države suoèene sa najveæom krizom u više decenija - 2001-09-11


Sjedinjene Drzave su suocene sa najvecom krizom u vise decenija, nakon talasa smrtonosnih teroristickih napada na vazne americke objekte.

Predsednik Bush je obecao da ce pronaci odgovorne za, kako je rekao, “ove kukavicke napade”. Tragicni niz dogadjaja je poceo jutros kad je oteti avion udario u jedan toranj Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Nekoliko minuta kasnije, jos jedan oteti avion je udario u drugi toranj Svetskog trgovinskog centra. Obe zgrade od po 110 spratova su se srusile na ulice Menhetna. U roku od jednog sata, treci avion na komercijalnom letu je udario u Pentagon ovde u Vasingtonu – sedistu americkih oruzanih snaga. Deo te zgrade se srusio i gori.

Vojni avioni patroliraju vazdusnim prostorom iznad Vasingtona. Kompanija United Airlines je potvrdila da su se srusila njena dva aviona – jedan u blizini Pitsburga, u Pensilvaniji. Nije poznato da li su te avionske nesrece vezane za napade na Pentagon i Njujork.

Ocekuje se da ce broj zrtava biti katastrofalan –ali specificni broj postradalih nije poznat zbog haosa. Federalne zgrade u Vasingtonu su evakuisane i ljudi su pobegli iz centra grada.

Drzavni sekretar Colin Powell se pre planiranog vremena vraca kuci iz posete Peruu. Funkcioneri federalne avijacije su obustavili sve letove i sve trans-atlanske letove skrenuli ka Kanadi. Vozovi izmedju Vasingtona i Bostona su suspendovani dok je americko meksicka granica zatvorena.

XS
SM
MD
LG