Linkovi

Administracija predsednika Buša planira da nastavi sa izgradnjom sistema protivraketne odbrane - 2001-09-10


Dva vodeæa èlana administracije iskoristila su odvojene intervjue da bi uputila poruke protivnicima sistema protivraketne odbrane u Kongresu, kao i u inostranstvu, da je taj sistem ipak potreban i da nikoga ne ugrožava. U emisiji televizijske mreže Foks (Fox), Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld (Rumsfeld) pozvao je predsednika Buša da uloži veto na bilo koji predlog budžeta koji ne bi ukljuèio i sumu od osam milijardi dolara za testiranje i razmeštaj sistema protivraketne odbrane. Prošle nedelje, senatski odbor za oružane snage je u svojoj verziji predloga vojnog budžeta smanjio ovu sumu za milijardu dolara.

U odvojenom intervjuu za televizijsku mrežu En-Bi-Si (NBC), savetnik za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice), rekla je da oèekuje da æe administarcija intenzivirati razgovore sa Kinom o ovom pitanju: “Cilj je da ih uverimo da to ne predstavlja problem zato što, ukoliko neka zemlja ne planira da na neki naèin ucenjuje Sjedinjene Države, onda taj ogranièeni sistem protivraketne odbrane nije uperen protiv nje”. Peking se protivi sistemu protivraketne odbrane iz bojazni da bi on mogao da neutrališe mali nuklearni arsenal Kine i da bi mogao da bude proširen kako bi zaštitio njenog glavnog suparnika - Tajvan. Administracija predsednika Buša pažljivo prati porast kineskog vojnog budžeta i moguænost da Kina modernizuje i uveæa svoj nuklearni arsenal. O tome savetnik za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs kaže sledeæe: “U toku je modernizacija kineskih oružanih snaga i svakako neæemo dozvoliti da oni tvrde da je plan o protivarektnoj odbrani bio razlog za njihovu modernizaciju, koja je veæ bila zapoèeta”.

U istoj emisiji televizijske mreže En-Bi-Si, predsedavajuæi senatskog odbora za medjunarodne odnose, Džozef Bajden (Joseph Biden) , jedan od vodeæih Demokrata koji se suprotstavljaju planu o sistemu protivraketne odbrane, rekao je da smatra da bi bilo katastrofalno ukoliko bi Sjedinjene Države bile primorane da se povuku iz sporazma o antibalistièkim raketama. Bajden je izneo uverenje da su Sjedinjene Države suoèene sa opasnijim pretnjama, kao što je upotreba biološkog ili nuklearnog oružja od strane terorista, koje sistem protivraketne odbrane ne bi mogao da predupredi. Prema Bajdenovim reèima: “Taj sistem neæe spreèiti da nešto bude prokrijumèareno u našu zemlju. Neæe nas zaštititi od atomske bombe u trupu dotrajalog broda koji uplovi u neku našu luku. Neæe nas zaštititi od antraksa - a za takve pretnje Sekretarijat za odbranu tvrdi da su mnogo neposrednije i verovatnije nego da nam neko pošalje interkontinentalni balistièki projektil sa povratnom adresom”. Novi razgovori sa Rusijom o istom pitanju poèinju kasnije ove nedelje u Moskvi. Medjutim, administracija predsednika Buša planira da nastavi sa izgradnjom sistema protivraketne odbrane bez obzira na eventualno postizanje dogovora sa Rusijom koji bi uèinio nepotrebnim da Vašington otkaže Sporazum o antibalistièkim raketama.

XS
SM
MD
LG