Linkovi

Administracija predsednika Buša uverena u uspeh svog ekonomskog programa uprkos lošim vestima o stanju ekonomije - 2001-09-08


Preko sto hiljada Amerikanaca izgubilo je posao prošlog meseca. Predsednik Buš je zabrinut zbog porasta broja nezaposlenih, ali je i dalje uveren da æe njegov program smanjenja poreza u iznosu od bilion dolara preokrenuti privredne tokove, izjavio je predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer. “Sa tim planom su se složili republikanski i demokratski èlanovi Kongresa. Za njega je glasala velika veæina èlanova Kongresa, posebno u Senatu, i predsednik smatra da æe taj poreski paket zajedno sa višestrukim smanjenjem bankarskih kamata uroditi plodom i Amerikancima obezbediti potrebna radna mesta”.

Po reèima Flajšera, predsednik Buš nema nameru da odustane od poveæanja budžeta za odbranu niti da Kongresu podnosi izmenjeni budžetski predlog, kao što to predlažu demokrate. Flajšer je takoðe ukazao da ima dovoljno novca za podmirivanje državnih troškova bez obzira što je od aprila budžetski suficit opao za 40 odsto. Taj pad je delimièno posledica manjih poreskih prihoda i oslabele privrede. Predsednik ostaje pri svojoj odluci da u džepove amerièkih poreznika vrati novac, što bi trebalo dodatno da podstakne privredu, i namerava da spreèi Kongres u neodgovornom trošenju budžetskih sredstava - naveo je dalje Flajšer. Predsednik Buš je upozorio demokratske èlanove Kongresa da ne pokušavaju da menjaju njegov poreski program i da stopa uveæanja budžetskih rashoda ne sme da preðe šest odsto.

XS
SM
MD
LG