Linkovi

DOS  posvaðan po pitanju ekstradicije - 2001-09-02


Glavnog tužioca Haškog tribunala Karlu del Ponte saèekaæe u Beogradu posvaðana vladajuæa koalicija koja se podelila upravo oko zahteva za izruèenje jugoslovenskih državljana tom sudu.

Karla del Ponte dolazi sutra u zvaniènu posetu Beogradu sa zahtevom da Haškom tribunalu budu izruèeni svi optuženi za ratne zloèine ukljuèujuæi i predsednika Srbije Milana Milutinoviæa, a njeni domaæini biæe joj uobièajeni sagovornici iz jugoslovenskih i sprskih vlasti - predstavnici ministarstava pravde i unutrašnjih poslova.

Pristalice Socijalistièke partije Srbije najavljuju nove proteste za sutra uveèe na beogradskom Trgu Republike zbog izjave republièkog premijera Zorana Ðinðiæa da æe još neke osobe osumnjièene za ratne zloèine biti predate Tribunalu u Hagu.

Srpski ministar pravde Srbije Vladan Batiæ najavljuje da æe u susretu sa Karlom del Ponte insistirati na objavljivanju svih tajnih optužnica i na zahtevu da se svim jugoslovenskim državljanima sa do sada objavljenih optužnica Tribunala sudi u Jugoslaviji i da æe ponovo zatražiti podizanje optužnica protiv nekadašnjih vojnih lidera naoružanih kosovskih Albanaca Hašima Taèija i Ramuša Haradinaja zbog zloèina nad kosovskim Srbima.

U meðuvremenu nastavljaju se nesporazumi u vladajuæoj koaliciji a kao centralna figura pojavljuje se ministar policije Dušan Mihajloviæ kome opozicija ali i Demokratska stranka Srbije, kako tvrdi veæina lidera DOS-a, zameraju što je izruèio Slobodana Miloševiæa Haškom tribunalu i otvorio istragu oko masovnih grobnica u Srbiji.

Iz DOS-a veæ stižu zahtevi za novom sednicom Predsedništva na kojoj bi se razjasnile te optužbe, a predsednik Nove Srbije Velimir Iliæ koji je takoðe zatražio Mihajloviæevu ostavku, prokomentarisao je danas kritike koje su mu upitili ostali lideri DOS-a. Oni su se udružili i nikoga ne smete da pipnete, i ko ne valja ništa ne smete da mu kažete, i ko greši ne sme ništa da mu se kaže. Pa kakav je to naèin, šta su obeæali biraèima, zapitao se Iliæ.

Danas se oglasio i potpredsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Slobodan Vuksanoviæ tvrdnjom da u poslednjih nekoliko nedelja sve èešæe dobija anonimne telefonske pozive i pretnje da æe biti likvidiran, ako ne prestane da saraðuje sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom.

XS
SM
MD
LG