Linkovi

Amerièki vojni budžet - 2001-08-30


Predsednik je pred skupom amerièkih vojnih veterana rekao da sredstava za odbranu imaju prioritet u njegovom budžetskom prelogu, bez obzira na sve manji budžetski višak. “U budžetskom predlogu koji sam podneo Kongresu vojni budžet ima prioritet. Zatražio sam od Kongresa da obezbedi najveæe poveæanje sredstava za vojsku otkako je Ronald Regan bio predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Sjedinjenjih Država”.

Nestranaèka kongresna kancelarija za budžet je izvestila da æe predsednik Buš morati da posudi 9 milijardi dolara iz fondova za socijalno osiguranje da bi se podmirili svi predviðeni budžetski troškovi. U izveštaju te kancelarije se takoðe navodi da se u poslednja èetiri meseca rekordni budžetski višak smanjio za 45 odsto zbog usporavanja privrede i smanjenja poreza u iznosu od od jednog biliona i tri stotina milijardi dolara, koje predložio predsednik Buš. Amerièki predsednik je ukazao da porezi ne štete privrednim kretanjima. Naprotiv, kako je rekao,više novca u džepovima amerièkih potrošaèa pomoæiæe oživljavanje privrede dok je prema zvaniènim podacima stopa rasta bruto amerièkog nacionalnog dohotka u drugom kvartalu ove godine pala na 0.2 odsto, što je najniža stopa u poslednjih osam godina.

“Naša privreda je poèela da usporava prošle godine i to su loše vesti. Veoma sam zabrinut za radnièke porodice širom zemlje. Prema današnjim podacima, oporavak se veoma sporo odvija. Meðutim, zahvaljujuæi smanjenju poreza Amerikanci æe imati više novca za trošenje, ili za štednju i ulaganje.”

Demokrate tvrde da je Buš proæerdao rekordne viškove da bi stekao politièke poene smanjenjem poreza. Demokrata Kent Konrad, koji predsedava senatskim odborom za budžet, kaže da predsednik neæe dobiti dodatnih 18 milijardi dolara, jer bi ta sredstva trebalo da se zahvate iz fondova za zdrastveno osiguranje. Senator Konrad kaže da su republikanci sami krivi za to.

“To je njihov plan rashoda. Njihov poreski plan. Njihovi budžetski deficiti. I sada možemo da vidimo da æe u narednih 11 godina uzeti 500 milijardi dolara iz fondova za zdrastveno i socijalno osiguranje. To je ozbiljan greška, koja æe imati ozbiljne posledice”.

Demokrate ne žele da se prikažu kao slabiæi u pogledu odbrane kada Kongres poène ponovo da zaseda iduæe nedelje. Možda æe pokušati da smanje sredstva namenjena izgradnji novog anti-raketnog odbrambenog sistema, dok æe odobriti budžet za vojnu obuku i novo oružje.

XS
SM
MD
LG