Linkovi

VITAMIN B2 I URODJENI NEDOSTACI - 2001-06-21


Veæ godinama ima sve više i više dokaza da žene koje pre i tokom trudnoæe uzimaju kompleks vitamina B2 imaju manje izgleda da radjaju decu sa nedovoljno razvijenim mozgom ili kièmenom moždinom van kième. Istraživaè u amerièkom Centru za kontrolu bolesti, doktor Margaret Honejn, kaže da se ta dva urodjena nedostatka, sa latinskim nazivom anencefalija i spina bifida, javljaju tokom prvih nekoliko meseci razvoja fetusa zbog neprirodnog formiranja takozvane nervne cevi:

”Anencefalija je smrtonosna, a dogadja se kada se gornji kraj nervne cevi ne zatvori, tako da se mozak ne formira u potpunosti, a ponekad se uopšte ne formira,“ kaže Margaret Honejn. ”Spina bifida se dogadja kada se ne zatvori donji kraj nervne cevi i najèešæe dovodi do paralize nogu, gubitka sposobnosti kontrole bešike i debelog creva i mentalne zaostalosti.“

Dokazi da vitamin B2 spreèava pojavu tih nedostataka naveli su amerièke agencije za kontrolu hrane da 1998. godine donesu propis o obaveznom dodavanju tog vitamina proizvodima od žitarica. Vlasti su osim toga pokrenule kampanju za obaveštavanje javnosti o prednostima vitamina B2. Margaret Honejn i drugi istraživaèi su ustanovili da je broj dece rodjene sa nedostacima opao za 19 posto otkada je pokrenut taj program. Po drugima, smanjenje je možda još veæe. Lekar u Nacionalnom institutu za zdravlje Džejms Mils kaže da su podaci nedovoljno precizni, ali da svakako pokazuju da je intervencija vlasti bila opravdana:

”Strategija dodavanja vitamina B2 hrani daje rezultate. Ovo je prvi zaista pouzdan dokaz da se nedostaci centralnog nervnog sistema mogu spreèiti dodavanjem vitamina B2 kompleks hrani,“ kaže ovaj lekar.

Medjutim, pitanje je da li je propisana kolièina vitamina dovoljna. Za sada, pakovana hrana mora da sadrži 0,1 miligram vitamina B2 po porciji. Istovremeno, ženama u dobu kada najèešæe radjaju decu se preporuèuje da uzimaju 4 hiljade puta više tog vitamina. Neke potrošaèke organizacije kažu da bi sva pakovana hrana trebalo da sadrži mnogo više vitamina B2. Za sada, doktor Margaret Honejn kaže da žene mogu da nadoknadjuju razliku i na druge naèine:

”Najzgodniji naèin je uzimati vitaminske pilule,“ kaže ona, ”ali sok od pomorandže i lisnato zeleno povræe su takodje dobri izvori vitamina B2.“

Nalazi ovih istraživanja objavljeni su u èasopisu Amerièkog lekarskog udruženja.

XS
SM
MD
LG