Linkovi

SAD pozivaju Izrael da otkaže plan o izgradnji


<!-- IMAGE -->

Sjedinjene Države vrše pritisak na Izrael da otkaže kontroverzni plan o proširivanju jevrejskih naselja u okupiranom Istočnom Jerusalimu.

Agencija Asošijeted pres navodi izjavu jednog neimenovanog izraelskog funkcionera koji je rekao da Sjedinjene Države žele da Izrael otkaže projekat o izgradnji novih stanova. Izrael nije zvanično objavio odluku o toj izgradnji.

Međutim, izraelski mediji izveštavaju da je izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama upozorio da su američko-izraelski odnosi na najnižem nivou u poslednjih 35 godina, zbog spora u vezi sa izgradnjom stanova za jevrejske naseljenike u Istočnom Jerusalimu.

Izraelski listovi kažu da je izraelski ambasador Majkl Oren u subotu telefonom razgovarao sa izraelskim diplomatama o pogoršanju odnosa između dva dugogodišnja saveznika.

Niz visokih američkih zvaničnika osudio je prošlonedeljno odobravanje plana za izgradnju 1600 stanova u Istočnom Jerusalimu od strane izraelskih vlasti. Palestinci žele da to područje bude prestonica njihove buduće države.

Savetnik američkog predsednika, Dejvid Akselrod, juče je nazvao taj projekat uvredljivim i destruktivnim, dodajući da je po svemu sudeći njegovo objavljivanje bilo sračunato da potkopa nastojanja na obnavljanju izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora. Palestinci zahtevaju da Izrael otkaže taj plan.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je u nedelju žaljenje zbog trenutka u kome je objavljeno odobravanje izgradnje, što se dogodilo tokom posete američkog potpredsednika Džoa Bajdena Izraelu. Bajden je takođe osudio objavljivanje te vesti. Ali izraelski premijer nije rekao da će ukinuti taj projekat.

Objavljivanje plana o izgradnji novih stanova u Istočnom Jerusalimu takođe je pojačalo napetost u tom gradu. Izraelska policija je danas, četvrti dan uzastopno, ograničila Palestincima pristup muslimanskim svetinjama u Starom gradu opravdavajući to merama za sprečavanje nemira.

XS
SM
MD
LG