Linkovi

Kompjuterska igra Svetske banke poziva mlade da budu kreativni


Kompjuterska igra Svetske banke poziva mlade da budu kreativni
Kompjuterska igra Svetske banke poziva mlade da budu kreativni

<!-- IMAGE -->

Institut Svetske banke, ogranak te organizacije namenjen obrazovanju, pokrenuo je na Internetu kompjutersku igricu zvanu EVOKE, čiji je cilj da se mladi ljudi uključe u pronalaženje rešenja za goruće problem kao što su glad i siromaštvo u svetu. Pobednici igrice, koja traje deset nedelja, dobiće mentore medju društvenim inovatorima i uglednim biznismenima, a osvojiće i put na konferenciju u Vašingtonu.
EVOKE je kompjuterska igrica sa globalnim implikacijama. To je ubrzani kurs iz promene sveta, i hitan poziv na inovaciju. Svake nedelje, do sredine maja, igrači se suočavaju sa različitim svetskim problemima. Autor igre je Bob Hokins iz Instituta Svetske banke u Vašingtonu.

Cela igra vrti se oko stripa čija se radnja dogadja deset godina u budućnosti“, navodi on.

Igra prati tajanstvenu mrežu najboljih afričkih stručnjaka za rešavanje problema. Učesnici mogu da igraju sami ili u grupama, u interakciji sa drugim igračima, i zajedničkim idejama pronalaze rešenja za izazove kao što su glad u svetu i siromaštvo, kao i problemi u zdravstvu i obrazovanju.

Igra podstiče mlade da razmišljaju o izazovima i tome šta bi mogli da urade kao pojedinci, ili deo grupe, da bi se suočili sa tim problemima“, objašnjava Hokins.

Igra je prvobitno bila namenjena afričkim studentima, ali se u prvih nekoliko dana prijavilo 8.000 igrača iz svih delova sveta, većinom iz Sjedinjenih Država. Hokins je svestan da samo jedan procenat svih Afrikanaca upiše fakultet, kao i da pristup Internetu nije moguć u nekim regijama.

Razvili smo ovu igru da bude kompatibilna sa pretraživačem Opera Mini, koji može da se koristi na mobilnim telefonima. Sadržaj prenosimo i na Fejsbuku, koji je vrlo popularna aplikacija medju studentima i mladima koji imaju mobilne telefone.“

Do kraja igrice, najbolji igrači će dobiti savete uspešnih biznismena, a takodje će osvojiti put na konferenciju koja se iduće godine održava u Vašingtonu. To bi mogla da bude prva u seriji igrica koje će iznedriti buduće inovatore.

XS
SM
MD
LG