Linkovi

Čile smanjio zvanični bilans žrtava zemljotresa na 528 


<!-- IMAGE -->

Čile je smanjio zvanični bilans žrtava prošlonedeljnog razornog zemljotresa na 528 osoba, saopštila je Agencija UN za koordinaciju humanitarnih poslova. Prema navodima agencije, prethodni bilans od 800 žrtava uključivao je i ljude koji su nestali u zemljotresu jačine 8,8 stepeni Rihterove skale. Procenjuje se da je zemljotresom pogodjeno dva miliona Čileanaca.

U medjuvremenu, Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija obavio je prve isporuke hitne humanitarne pomoći u hrani drugom najvećem gradu u Čileu, Konsepsionu, u čijoj blizini je bio epicentar zemljotresa. Svetski program za hranu saopštava da je u petak avionom dopremeljen deo od planiranih 70 metričkih tona isporuka energetskih preparata dovoljnih za ishranu 35.000 dece u toku pet dana. Nova isporuka planira se za nedelju.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun i čileanska predsednica Mišel Bašele inače su sionć učestvovali su u “teletonu” u Santjagu, čiji je cilj bio prikupljanje 29 miliona dolara pomoći žrtvama zemljotresa.

U Čileu su juče zabeleženi snažni novi potresi, od kojih je najjači iznosio 6,6 stepeni Rihterove skale, a pogodio je južne i centralne delove zemlje. Predsednica Bašele procenjuje da će za obnovu Čilea biti potrebne najmanje tri do četiri godine.


XS
SM
MD
LG