Linkovi

Više od 700 žrtava zemljotresa u Čileu


Predsednica Čilea Mišel Bačele zatražila je međunarodnu pomoć nakon jučerašnjeg razornog zemljotresa u kojem je, prema novim podacima, poginulo više od 700 ljudi. Bačele je saopštila da će broj žrtava verovatno i dalje rasti, dok traje potraga za preživelima.

<!-- IMAGE -->

Zemljotres jačine 8,8 stepeni se dogodio u ranim jutarnjim satima, a pratilo ga je više od stotinu naknadnih potresa od kojih je najjači imao magnitudu 6,9. Spasioci pokušavaju da dođu do stotinu ljudi koji su zatrpani ispod stambene zgrade u Konsepsionu, drugom po veličini gradu u Čileu. Glavna spasilačka operacija je usredsređena na taj grad, udaljen oko sto kilometara od epicentra zemljotresa. Na televizijskim snimcima se vide pljačke prodavnica u Konsepsionu i krađa hrane i elektronike, pre nego što je policija mogla da interveniše.

Predsednica Čilea je proglasila „stanje elementarne nepogode“ u centralnom delu zemlje, gde je zemljotres razrušio kuće, prevrnuo automobile i izazvao prekid električnih i telefonskih veza. Na tom području su porušeni mostovi, ulice su zatrpane ruševinama, na više mesta su izbili požari, a srušeno je i nekoliko bolničkih objekata.

Papa Benedikt Šesnaesti je danas u Vatikanu rekao da se moli za narod u Čileu i druge stanovnike pacifičkog područja ugrožene nesrećom. Školski raspust u Čileu, koji je trebalo da se završi u ponedeljak, produžen je za jednu nedelju. U prestonici Santjagu, nadležni su zbog oštećenja zatvorili međunarodni aerodrom. Zemljotres se osetio i u Argentini i drugim delovima Južne Amerike. Američka Geološka agencija je saopštila da se zemljotres jačine 8 i više stepeni klasifikuje kao „veliki“ potres koji može da izazove velika razaranja.

Najsnažniji zemljotres u istoriji se dogodio na istom području Čilea 1960. On je imao jačinu od 9,5 stepeni i takođe je pokrenuo cunami, koji je imao katastrofalne posledice u pacifičkim zemljama uključujući Japan i Filipine, gde je poginulo najmanje 1600 stanovnika.


XS
SM
MD
LG