Linkovi

NATO povećava broj instruktora u Avganistanu


<!-- IMAGE -->

Sastanak u Monsu, u Belgiji, održava se u jeku ključne operacije NATO snaga u uporištu avganistanskih Talibana, u Mardži, čiji cilj je potiskivanje pobunjenika i uspostavaljanja nove lokalne vlasti.

Međutim, NATO operacije su veoma nepopularne kod evropske javnosti. U subotu, holandska vlada je oborena zbog odluke da produži boravak svog kontingenta od 2,000 vojnika u Avganistanu.

Današnji sastanak, prema rečima portparola NATO-a pukovnika Gregorija Džulijana, ima za cilj obezbeđivanje dodatnih 2,000 instruktora za obuku pripadnika avganistanske vojske i policije.

"Reč je o odlukama pojedinačnih zemalja i mi smo zadovoljni sa postojećim doprinosom. Ali ipak želimo da podstaknemo slanje dodatnog broja instruktora, što je cilj ovog procesa", rekao je Džulijan.

NATO želi da ove godine uveća broj pripadnika avganistanske vojske i policije desetinama hiljadama novih regruta. Međutim, evropske članice nisu ni izdaleka ispunile obećane kvote.

Ekspert Evropskog saveta za spoljnopolitičke odnose, Danijel Korski, očekuje da će NATO obezbediti dodatne evropske policijske instruktore, ali ne u obimu koji bi NATO voleo.

"Biće nekih obećanja, ali glavni problem leži u tome što je, za razliku od generalnog zahteva za povećanje broja vojnika, obuka težak zadatak. Ona zahteva reorganizaciju nekih od vojnih jedinica, spremnost da se prihvati znatan rizik, jer obuka podrazumeva veoma bliske odnose sa avganistanskim snagama, uključujući učešće u borbama i oslanjanje na avganistanske kolege tokom vojnih operacije na način koji je veoma nelagodan za mnoge pripadnike NATO snaga i vlade zemalja članica saveza", kaže Korski.

Očekivano povlačenje holandskih vojnika iz Avganistana podstaklo je i zabrinutost da bi druge evropske vlade mogle da učine isto. Ali Korski ističe da su evropske vlade, bez obzira na rezerve, proteklih godina postupno povećavale svoje kontigente do sadašnjih oko 32,000 vojnika.

"Dok traje pritisak na evropske vlade da povuku svoje vojnike, a neke vlade su to i započele, one su u mnogim slučajevima ipak ispunile očekivanja, mada se to po medijskim naslovima ne bi moglo zaključiti", dodaje Korski.

Sastanak u Monsu je deo redovnih skupova na kojima se razgovara o regrutovanju dodatnog osoblja za razne misije NATO-a u svetu.

XS
SM
MD
LG