Linkovi

Dokumentarni film "Zakletva" - priča o Al Kaidi u Jemenu


Dokumentarni film "Zakletva" - priča o Al Kaidi u Jemenu
<!-- IMAGE -->

Dokumentarni film „Zakletva“ – „The Oath“ – rediteljke Lore Poitras, otvara nam prozor u svet Al-Kaide, Osame bin Ladena, zatvora Gvantanamo i predstave koja postoji o Sjedinjenim Državama u Jemenu. Sniman u Jemenu i na Kubi, film je osvojio nagradu za kameru na festivalu nezavisnog filma Sandens, a publika može da ga pogleda upravo u vreme kada postoji pojačano zanimanje za ogranak Al-Kaide koji operiše u Jemenu.

U filmu „Zakletva“, upoznajemo se sa Abu Džandalom, taksistom iz prestonice Jemena, Sane, koji jedva spaja kraj s krajem i deluje kao da ga muči veliki problem. Abu Džandal je opsednut svojim zetom, Salimom Hamdanom, koji je proveo sedam godina u američkom zatvoru Gvantanamo na Medjutim, Abu Džandal se i sam oseća odgovornim za Salimovu sudbinu. 1996. godine, on ga je naveo da se pridruži Al–Kaidi. U to vreme, Džandal je bio Bin Ladenov telohranitelj, ali tvrdi da Salim nije bio terorista. Uprkos tome što mu se zakleo na lojalnost, Abu Džandal je napustio Bin Ladena 2000. godine i posvetio se porodičnom životu.

U intervjuu za Glas Amerike, rediteljka Lora Poitras kaže da priča o odnosu Abu Džandala i Salima Hamdana ima šire dimenzije.

<!-- IMAGE -->

To je porodična drama koja nas vodi kroz istoriju napada 11. septembra, Gvantanamo, istrage osumnjičenih za terorizam…“, kaže Poitras.

Hamdan je uhapšen u Avganistanu i prebačen u Gvantanamo nedugo posle napada na SAD 11. septembra 2001. U zatvoru je proveo sedam godina.
Mesec dana ovde je kao godina… Bole me ruke i noge, koža me svrbi jer ne vidimo zrak sunca…“, kaže Salim.

Poitras ne pokazuje Hamdanovo lice, ali njegova pisma porodici govore o patnjama koje je pretrpeo…

Gvantanamo je noćna mora. To je nacionalni košmar. Meni je nezamislivo da Gvantanamo ulazi u devetu godinu. Kako je moguće da držimo ljude, mimo zakona, koji nisu ni za šta zvanično optuženi“, pita se Poitras.

Hamdanov vojni branilac, kapetan Brajan Majzer se slaže: "Korišćenje iznudjenih priznanja je jedno od osnovnih problema sa kojima se suočavaju vojni sudovi… Amerikanci, a posebno američka vlada, ne shvataju da je Bin Laden imao farmere, mehaničare, kuvare… Oni vide Hamdana kako stoji pored Bin Ladena i odmah zaključuju da je terorista.

<!-- IMAGE -->

U Jemenu, Poitras se koncentriše na Abu Džandala, koji je komplikovan, duboko religiozan i harizmatičan čovek. On osudjuje terorističke akcije u kojima stradaju nedužni civili, ali se takodje oseća rastrzano zbog zakletve koju je dao Bin Ladenu. Kaže da je Al-Kaida u Jemenu iz marginalne grupe prerasla u snažan socijalni pokret.

Abu Džandal u filmu nije prikazan kao simpatična osoba. Voli da bude u centru pažnje. Prezire Ameriku i njenu spoljnu politiku ali se ujedno plaši nove Al-Kaide. Abdul Gani al-Iriani, politički analitičar koga je rediteljka konsultovala, kaže za Glas Amerike da ima sličnu bojazan.

Druga generacija Al-Kaide je mnogo opasnija od stare. Oni su produkt invazije na Irak i veoma su ogorčeni. Sve vide kao neprijatelje, uključujući druge Muslimane i druge Jemence.

Poitras ne zauzima strane, već objektivno sagledava situaciju. Njen dokumentarni film „Zakletva“ dovodi u vezu jačanje Al-Kaide u Jemenu sa besom zbog američke spoljne politike na Bliskom istoku i spornim zatvaranjem osumnjičenih za terorizam u zatvoru Gvantanamo.

XS
SM
MD
LG