Linkovi

NATO vodi žestoke bitke na jugu Avganistana


<!-- IMAGE -->

Koalicione trupe kontrolišu glavne puteve i strateške tačke u talibanskom uporištu Mardža na jugu Avganistana, izjavio je američki marinski general Leri Nikolson, dodavši da će snagama NATO-a ipak biti potrebno više vremena da u potpunosti obezbede to područje.

Oko 15 hiljada koalicionih vojnika uključeno je u ofanzivu – najveću savezničku akciju protiv talibana od invazije na Avganistastan 2001. Britanski general Nik Karter razgovarao je sa novinarima u Pentagonu putem video linka iz južnog Avganistana.

„U samoj Mardži i dalje postoji jak otpor pobunjenika, a američki marinci u saradnji sa avganistanskim bezbedniosnmim snagama vode intenzivnu seriju akcija u cilju čišćenja tog grada“, izjavio je Karter.

General Karter predvidja da će možda biti potrebno još mesec dana za obezbedjenje Mardže i više vremena da se ubedi lokalno stanovništvo da veruje avganistanskoj vladi.

„Gledajući u budućnost, za otprilike tri meseca, trebalo bi da imamo jasniju sliku o tome da li smo bili uspešni. Bio bih veoma oprezan sa slavljenjem pobede za sada“, naveo je Karter.

On je izjavio da se koalicione trupe sporo kreću kroz Mardžu i generalno koriste lakše naoružanje u naporima da se zaštitite desetine hiljada civila.

„Postoji prilična opasnost od improvizovanih eksplozivnih naprava koje moraju da budu pažljivo uklonjene. Ne želimo da civili naleću na mine i eksplozivne naprave“, upozorava američki general.

<!-- IMAGE -->

Borbe su počele kada su avganistanski zvaničnici objavili hapšenje u Pakistanu dvojice viših talibansikih vodja koji su bili aktivni kao takozvani „vladari u senci“ na severu Avganistana. Pakistanski zvaničnici saopštili su da je nekoliko ekstremista povezanih sa Al Kaidom uhapšeno u Karačiju. Američki i pakistanski zvaničnici navode da ispituju glavnog talibanskog operativnog komandanta – Mulu Ganija Baradara. Portparol Pentagona Džef Morel kaže da se Talibani nalaze pod velikim pritiskom.

„Nadamo se, naravno, da će to stvoriti odredjenu količinu nezadovoljstva, zabrinutosti i uznemirenja unutar Talibana“, izjavio je Morel.

Mardža je duže vreme bila pod kontrolom trgovaca drogom i Talibana. Koaliciona ofanziva smatra se ključnim testom strategije američkog predsednika Baraka Obame za suzbijanje ekstremističkih grupa i zaštitu avganistanskih civila.

XS
SM
MD
LG