Linkovi

Upozorenje protiv novih sankcija Iranu


<!-- IMAGE -->

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad kaže da će Teheran preduzeti mere protiv svih eventualnih sankcija i da je još uvek spreman da razmotri mogućnost zaključenja sporazuma o slanju uranijuma u inostranstvo na obogaćivanje.

Na konferenciji za štampu u Teheranu, Ahmadinedžad je upozorio da će svaka zemlja koja zavede sankcije "žaliti" zbog tog poteza.

On je takodje rekao da Teheran još uvek razmatra da li da prihvati sporazum pod pokroviteljstvom UN-a o slanju uranijuma u inostranstvo na obogaćivanje. Tim planom se apeluje na Iran da šalje nisko obogaćeni uranijum u inostranstvo u zamenu za nuklearno gorivo.

Svetske sile veruju da će tim planom ograničiti sposobnost Irana da razvije nuklearno oružje. Sjedinjene Države rade na jačanju medjunarodne podrške novim sankcijama Teheranu, kako bi se Iran ubedio da prihvati taj sporazum.

Sjedinjene Države, Rusija i Francuska uputile su zajedničko pismo Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju o tvrdnjama Irana da je započeo obogaćivanje uranijuma do višeg stepena. U tom pismu se izražava zabrinutost povodom nuklearnih namera Irana.

XS
SM
MD
LG