Linkovi

SAD kažu da se Iran približava vojnoj diktaturi


<!-- IMAGE -->

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je kako Sjedinjene Države veruju da Iran postaje vojna diktatura i da elitne iranske vojne snage, poznate kao Revolucionarna garda, "u suštini zamenjuju vladu."

Američka državna sekretarka je to izjavila danas, u Kataru, pre nego što je otputovala za Saudijsku Arabiju u okviru posete području Persijskog zaliva, gde nastoji da prikupi podršku za pojačavanje pritiska na Iran, zbog njegovog nuklearnog programa.

Ona će se sastati sa saudijskim kraljem Abdulom i ministrom inostranih poslova, princom Saudom al-Fajsalom, i zatražiti podršku Arapa za nove sankcije Iranu.

Juče, na Američko-islamskom svetskom forumu, u Dohi, Klinton je rekla da Vašington želi miroljubivo rešenje za nuklearne nesuglasice sa Iranom, ali da neće stupiti u dijalog sa tom zemljom sve dok, kako se izrazila, "budu gradili svoju bombu."

Klinton je rekla da Iran ne ostavlja svetu drugi izbor od nametanja veće cene za njegove, kako je rekla, "provokativne korake."

Sjedinjene Države vrše pritisak na Savet bezbednosti UN da nametne četvrti krug sankcija Iranu, zbog odbijanja te zemlje da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Američka državna sekretarka je takođe govorila o izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima, rekavši kako se nada da će "ozbiljni pregovori" dve strane početi ove godine. U svom govoru, u Kataru, ona je istakla predanost Obamine administracije planu za rešenju tog konflikta, poznatom kao "rešenje sa dve države," odnosno osnivanjem palestinske države, koja bi živela u miru sa Izraelom. Ona je takođe izrazila nezadovoljstvo neuspehom nastojanja specijalnog američkog izaslanika za Bliski istok, Džordža Mičela, da ponovo pokrene mirovne razgovore.

XS
SM
MD
LG