Linkovi

Devet ljudi poginulo u napadu u Indiji


Nadležni u Indiji istražuju sinoćnji bombaški napad u Puneu na zapadu zemlje, u kojem je poginulo devet ljudi, a desetine su ranjene.

<!-- IMAGE -->

Eksplozija se dogodila u pekari koja je omiljena među turistima. Indijski ministar unutrašnjih poslova Palanijapan Čidambaram je izjavio da je eksplozija u takozvanoj Nemačkoj pekari „izraziti teroristički incident“, za koji međutim još niko nije prihvatio odgovornost. To je najsmrtonosniji napad posle onog koji se dogodio 2008. u Mumbaju, za koji su okrivljeni ekstremisti iz Pakistana.

Opozicioni hindu lideri kažu da napad u Puneu dovodi u pitanje odluku vlade da nastavi razgovore sa Pakistanom. Indija i Pakistan su se naime u petak dogovorili da 25. ovog meseca u Nju Delhiju održe razgovore na visokom nivou. Odnosi dve zemlje su posebno zategnuti posle napada u Mumbaju, novembra 2008.

Drevni grad Pune, poznat i kao Puna, udaljen stotinak kilometara od Mumbaja, osmi je po veličini grad u Indiji. Grad privlači pristalice joge, sledbenike novih terapija i igrače iz celog sveta i sedište je mnoštva visokih obrazovnih institucija. Američki ambasador u Indiji Timoti Remer je osudio napad, a ambasada u Nju Delhiju je američkim državljanima uputila upozorenje na mogućnost novih terorističklih napada.

XS
SM
MD
LG