Linkovi

Na Haitiju održan dan žalosti za poginulima u zemljotresu


Na Haitiju održan dan žalosti za poginulima u zemljotresu
<!-- IMAGE -->

Stanovnici Haitija juče su zvanično oplakivali žrtve prošlomesečnog katastrofalnog zemljotresa koji je porušio prestonicu Port-o-Prens i okolinu, i usmrtio najmanje 217 hiljada ljudi.

Građani su juče učestvovali u molitvama širom uništene prestonice, tačno mesec dana otkada je potres jačine 7 stepeni pogodio zemlju. Na jednom od skupova, haićanski predsednik Rene Preval, u beloj košulji i sa crnim povezom oko ruke, pozvao je sugrađane da obrišu suze i obnove zemlju.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Haiti, bivši američki predsednik Bil Klinton, objavio je saopštenje u kome kaže da se uslovi na Haitiju svakodnevno poboljšavaju, ali da su ogromnom broju ljudi i dalje hitno potrebni krov nad glavom, građevinski materijal, voda, sanitarije i druge potrepštine.

U saopštenju, Klinton je rekao da će, kao izaslanik UN-a, nastaviti da radi sa haićanskom vladom i narodom, kao i sa međunarodnim darodavcima, multilateralnim organizacijama i svetskom poslovnom zajednicom, na tome da se zadovolje sve pomenute potrebe.

XS
SM
MD
LG