Linkovi

Robot koji se ljubi na Sajmu kinetičke umetnosti


Robot koji se ljubi na Sajmu kinetičke umetnosti
Robot koji se ljubi na Sajmu kinetičke umetnosti

Holografska bića, zvuci Velikog praska i robot koji se ljubi samo su neki od eksponata izloženih na londonskom Sajmu kinetičke umetnosti. Kako samo ime kaže, sve skulpture povezuje zajednička osobina - da nisu statične.

<!-- IMAGE -->

Ovo je druga godina da se u Londonu priređuje izložba umetničkih skulptura na granici umetnosti i tehnologije. Jedan od eksponata odaje vanzemaljske zvuke kada posetioci prinesu ruku. Njegov autor, Robin Mekginli, kaže da je reč o pojačanim odjecima Velikog praska koji dolaze iz beskrajnih dubina svemira.

"Zove se hidro-akustični filter Velikog praska - a u suštini je veliki muzički instrument, na kome posetioci mogu da sviraju zvuke Velikog praska", kaže Mekginli.

U drugoj prostoriji, posetioce dočekuje grupa čudnih bića sačinjenih od svetlosti.

Umetnička direktorka Dajen Haris kaže da današnji umetnici koriste najsavremeniju elektroniku:

"Industrijska tehnologija se koristi na kreativan način. Umetnici je zapravo kreativno uvrću i izvrću da bi stvorili nešto uzbudljivo, kao što je Revolver Vinsenta Leklerka, stvoren na principu perzistencije opažaja, originalno primenjene na televiziji."

<!-- IMAGE -->

Revolver je trodimenzionalna video slika stvorena kontrolom svetla iz hiljada rotirajućih LED dioda.

Pažnju privlači još jedno od multidimenzionalnih dela - takozvana moarosfera. Autorka, Dajen Haris, kaže da je delo stvoreno pod uticajem filozofije, psihologije i mitologije:

"Najviše filozofije, jer je etos izložbe umetnost kao deo mehanizma svemira. Dakle, metafizika, kosmologija, evolucija… sve te razne ideje. Moto izložbe mogla bi da bude izreka - nije velik onaj koji menja materiju, već onaj koji može da mi promeni stanje svesti."

Ali ne bave se svi eksponati metafizikom. Jedan robot nastoji da pruži malo ljubavi nudeći usta na poljubac. Skulptura Brusa Lejsija, reaguje na daljinsku komandu u rukama autora.

"Ima 45 godina, a stvorena je 1965, kada se pojavila na sceni Rojal Albert hola, na jednom skupu pesnika, ispuštajući nepristojne zvuke. Posle sam je prepravio u kraljicu Francuske. U pozorištu Rojal kort nastupali smo zajedno", kaže Lejsi.

<!-- IMAGE -->

Većina eksponata na izložbi sadrži mnogo elektronike, ali ne i Kvejzi hologram skulpture, sa kojima autor, uz pomoć rotacionih ploča, nastoji da stvori iluziju treće dimenzije.

Nešto dalje, pet prstenova u boji, projektovanih na zid, podrhtavaju u ritmu muzike. Efekat dobijen propuštanjem svetla kroz staklene sudove sa vodom, predstavlja napore sportista na Olimpijadi 2012. godine.

Organizatori izložbe kažu da će sličnu postaviti i iduće godine.

XS
SM
MD
LG