Linkovi

Rembrantov bakropis pronadjen u kupatilu


Rembrantov bakropis pronadjen u kupatilu
Rembrantov bakropis pronadjen u kupatilu

Na Katoličkom univerzitetu u Vašingtonu otvorena je nova izložba čiji je centralni eksponat mali bakropis iz 17. veka, koji je, na neočekivanom mestu, otkrio predsednik univerziteta. Autor bakropisa je jedan od najslavnijih umetnika svih vremena - Rembrant Van Rijn.

<!-- IMAGE -->

Dimenzije bakropisa su manje od 12 puta 13 centimetara, pa nije ni čudo što je godinama bio zaturen. Medjutim, 1998. godine otkrio ga je prečasni Dejvid O’Konel, tada novi predsednik Katoličkog univerziteta, u jednom ormariću u Nudžent Holu, krilu fakulteta gde su bile smeštene njegova prostorije za stanovanje i kancelarija.

"Mislim da u 12 godina koliko sam predsednik ništa nije tako brzo privuklo pažnju kao ovo umetničko delo", kaže on.

Veliko interesovanje je delimično nastalo i zbog mesta gde je Rembrant pronadjen – u jednom kupatilu.

"Trebao mi je papirni ubrus, video sam da se prethodna rolna potrošila pa sam otvorio ormarić, izvadio ubruse i primetio ram kako viri na dnu, ispod raznih nekih papira i sitnica. Izvukao sam ram, i u njemu je bila slika… Odmah sam prepoznao stil i okrenuo poledjinu, gde se nalazio sertifikat o autentičnosti umetničkog dela. Na njemu je pisalo – Originalni Rembrantov bakropis", priseća se prečasni O'Konel.

<!-- IMAGE -->

On kaže da je okačio bakropis u svojoj spavaćoj sobi i da su prošle godine dok nije pozvao Lesli Noblak arhivarku univerziteta, da ga pogleda. Lesli kaže da se to dogodilo pre oko godinu dana, 11 godina posto je otac O’Konel otkrio Rembrantov rad.

"Pozvao me je da obidjem njegove privatne prostorije i počeo da mi pokazuje predivna umetnička dela na zidovima", kaže Lesli.

"Jednog dana sam pozvao arhivarku našeg univerziteta da pogleda neka zanimljiva dela koja sam prikupio. Rekao sam – znaš, imam i ovaj bakropis", priča O'Konel, a Lesli objašnjava - "Dodao je – Mislim da je u pitanju Rembrant. Rekla sam da i ja to mislim, i da bi trebalo da ga odnesemo na procenu".

Stručnjaci su potvrdili - bakropis je zaista izradio holandski majstor.

"On nema veliku novčanu vrednost, mislim da je procenjen na oko 4,000 dolara jer postoje mnogi takvi bakropisi, ali je jedini ovde", zaključuje predsednik Katoličkog univerziteta.

<!-- IMAGE -->

Portret je sada glavni deo izložbe u univerzitetskoj biblioteci koja se zatvara u maju. Šta će se zatim dogoditi sa bakropisom?

"Ja ove godine napuštam univerzitet tako da ću u koferu napraviti mesto za njega. Šalim se… ne, biće izložen negde na fakultetu", priča O'Konel.

Još nije utvrdjeno kako je bakropis uopšte dospeo u ormarić u kupatilu, ali je otkriće navelo oca O’Konela i arhivarku Noblak da se zapitaju – kakva su još blaga sakrivena na kampusu univerziteta, i gde.

XS
SM
MD
LG