Linkovi

U novoj ofanzivi i Avganistanu ubijeno najmanje 20 ekstremista


<!-- IMAGE -->

Oko 15 hiljada avganistanskih, britanskih i američkih vojnika započelo je dugo najavljivanu ofanzivu na položaje pobunjenika, u južnoj avganistanskoj pokrajini Helmand.

Komandant avganistanske vojske, Šer Mohamad Zazai, rekao je da je najmanje 20 talibanskih ekstremista ubijeno tokom prvog dana borbi, na dve lokacije, koje su se vodile, kako je rekao, "prsa u prsa." Zazai je dodao da je 11 pobunjenika zarobljeno.

NATO je saopštio da su tri američka vojnika poginula u današnjem napadu bombom, ali nije poznato da li je taj incident u vezi sa tekućom ofanzivom.

Američke, britanske i avganistanske snage pokrenule su kopnenu ofanzivu na grad Mardžah, u okviru nastojanja da preotmu kontrolu nad jednim od poslednjih talibanskih uporišta u zemlji.

Na današnjoj konferenciji za medije, komandant južne komande koalicionih snaga, britanski generalmajor Nik Karter, rekao je da su koalicione snage juče sprovele uspešan prodor u grad Mardžah. Karter je rekao da je u akciji učestvovalo 60 helikoptera.

Avganistanski ministar odbrane, Abdul Rahim Vardak, izjavio je da je talibanski otpor bio relativno slab i da se koalicioni vojnici oprezno kreću kroz pobunjeničku odbranu, koja obuhvata mine i druge vrste prepreka.

XS
SM
MD
LG