Linkovi

U Iraku počela kampanja za opšte izbore


<!-- IMAGE -->

U Iraku je zvanično počela kampanja za opšte izbore, zakazane za 7. mart. Prvi zvanični kampanjski posteri izlepljeni su danas širom Bagdada.

Početak kampanje odvija se u jeku tihog ključanja tenzija, izazvanih odlukom da se jednom broju kandidata iz redova sunita zabrani kandidatura zbog njihovih navodnih veza sa strankom Baas, pokojnog iračkog diktatora Sadama Huseina.

Šiitima predvođena iračka vlada nastoji da istisne bivše članove stranke Baas sa visokih položaja, ali analitičari kažu da bi to moglo da razbukta sektaške tenzije između šiitske većine i sunitske manjine, koja je dominirala Irakom pod Sadamom Huseinom.

Dok je kampanja započinjala, američke oružane snage su saopštile da je pet ljudi poginulo tokom zajedničke akcije sa iračkim snagama, u jednom selu nedaleko od iranske granice. U saopštenju se kaže da su ubijeni bili osumnjičeni kao ekstremisti, ali je jedan član pokrajinskog saveta izjavio za agenciju Asošijeted pres da je reč o civilima. Za sada nema drugih informacija o tom incidentu.

XS
SM
MD
LG