Linkovi

Ukrajina: Janukovič proglasio pobedu na izborima


Ukrajina: Janukovič proglasio pobedu na izborima

Posmatrači Evropske unije iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a) kažu da su predsednički izbori u Ukrajini bili transparentni i pravedni, dok prebrojani glasovi ukazuju da je lider opozicije Viktor Janukovič ostvario tesnu pobedu u jučerašnjem drugom krugu.

<!-- IMAGE -->

Pro-ruski kandidat Janukovič, posle skoro svih prebrojanih glasova, ima nešto više 48 odsto u odnosu na 46 odsto, koliko je osvojila aktuelna predsednica Vlade Julija Timošenko.
U saopštenju OEBS-a jučerašnje glasanje ocenjuje se kao „impresivni primer demokratskih izbora“. Međutim, Julija Timošenko tvrdi da je bilo krađe i kaže da će najverovatnije osporiti rezultate izbora na sudu. Janukovič je već proglasio pobedu, što bi mogao da bude neverovatni politički „kambek“ za kanadidata, koji se zalaže za bliže veze sa Rusijom.

Pre šest godina, prema zvaničnim rezultatima tadašnjih predsedničkih izbora, Janukovič je proglašen pobednikom u nadmetanju sa prozapadnim kandidatom Viktorom Juščenkom, ali su masovni protesti, koji su postali poznati kao „Narandžasta revolucija“ doveli do ponovnog glasanja na kojem je pobedio Juščenko.

<!-- IMAGE -->

Predsednik Juščenko preuzeo je položej u januaru 2005, a Julija Timošenko je postala premijerka. Njihovo partnerstvo se raspalo zbog sukoba u vezi sa pravima predsednika i ovog puta oboje su se kandidovali za položaj šefa države. Juščenko je završio daleko iza Janukoviča i Timošenko u prvom krugu izbora.

Kampanju za drugi krug izbora obeležile su međusobne uvrede i blaćenja dvoje kandidata, koji su jedno drugo optuživali za nameštanje glasanja čak i pre nego što je glasanje počelo.

Janukovič je bio smatran za favorita jer je u prvom krugu imao više od deset odsto prednosti u odnosu na Juliju Timošenko. On je takođe bivši premijer, koji je držao tu poziciju za vreme prethodnih predsedničkih izbora 2004.

XS
SM
MD
LG