Linkovi

Gejts umanjuje značaj mogućeg sporazuma sa Iranom


Gejts umanjuje značaj mogućeg sporazuma sa Iranom
<!-- IMAGE -->

Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, rekao je da ne vidi nagoveštaje sklapanja nuklearnog sporazuma između Irana i grupe svetskih sila, uprkos suprotnim tvrdnjama Teherana.

Govoreći novinarima danas, u Turskoj, Gejts je rekao da bi Iran, ukoliko ozbiljno namerava da svoj niskoobogaćeni uranijum razmenjuje za nuklearno gorivo za elektrane, trebalo da sarađuje sa posrednikom u tom sporazumu, Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Dan ranije, iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki, izjavio je na jednoj međunarodnoj konferenciji o bezbednosti, u Nemačkoj, da se Iran približava sporazumu sa svetskim silama o razmeni nukleanog goriva.

Motaki je danas izjavio da je na marginama pomenute konferencije imao, kako se izrazio, "veoma dobar sastanak" sa direktorom Međunarodne organizacije za atomsku energiju, Jukijom Amanom, na kome su razgovarali o pomenutom nuklearnom predlogu.

I Sjedinjene Države i druge zemlje veruju da Iran nastoji da izgradi nuklearno naoružanje, dok Iran insistira da njegov nuklearni program ima isključivo miroljubivu primenu.

Sekretar Robert Gejts je rekao da Iran, kako se izrazio, "nije učinio ništa da umiri međunarodnu zajednicu," niti da obustavi napredak ka izgradnji nuklearnog oružja. On je izneo gledište da je možda vreme za uvođenje četvrte runde sankcija Ujedinjenih nacija prema Iranu.

XS
SM
MD
LG